Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

20. 10. 2014, 20:36
Festivali
Matej Kocjančič
Komentarji

Da naj napišem nekaj o festivalu so mi rekli bili. Da bi bilo škoda če ne bi, ker sem bil tam in da ni nič zato, če sem avtor enega izmed besedil, ki so se predstavila na festivalu. Obljubil sem, ker sem mehkega srca in ker mi refluksno bolezen povzroča prebiranje člankov o NZ festivalih v zadnjem času. Večinoma so to reklamna sporočila, v katera je med nekaj uradnih podatkov pomešane precej preveč samohvale. Pogrešam resnico. Pogrešam nekoga, ki bi se usedel v sedmo vrsto avditorija, si sam kupil karto in iskreno pohvalil dobre in konstruktivno pograjal slabe stvari. Ker so me prosili bom tokrat to storil jaz. Ne prvič, mogoče pa zadnjič, ker res ni prav, da se oglaša nekdo, ki je v konkurenci.

Festival Cerkvenjak sem lansko leto obiskal prvič. Nisem bil zadovoljen. Bilo je nekaj napak v organizaciji, kakovostni nivo ansamblov je bil dokaj nizek, komisija pa je, po evidentnem medsebojnem prepiru, nagrade podelila po le njim znanem kriteriju, s katerim se ni bilo mogoče strinjati. Letos sem se odločil za ponoven obisk. Všeč mi je kraj, ki živi s festivalom, všeč so mi ljudje, ki so preprosti in iskreni, v enem izmed ansamblov je, prvič na festivalu, nastopil moj zelo dober prijatelj iz neke druge zgodbe in imel sem v konkurenci besedilo na katero sem ponosen. Dovolj razlogov, da sem zagnal svojega ostarelega korejca, stricu Dušanu pomagal napolniti državno malho s trošarinami od pol tanka bencina in se zapeljal na drug konec domovine. Po nekaj krajših debaticah sem zasedel mesto v dvorani, ki jo je festival že davno prerasel. Dvorana je tesna in majhna, po drugi strani pa nekako prisrčna in domačna. Začetek je bil skoraj točno ob uri, sledil je govor župana, ki je bil osvežujoče kratek, voditeljica pa nas je skozi festival popeljala s kratkimi, vsebinsko bogatimi in prisrčnimi vložki, brez nepotrebnega duhovičenja in pametovanja. Korektno in zadovoljivo. Glasba je bila letos na višjem nivoju kot lansko leto, izvedbe so variirale od katastrofalnih do odličnih, kakor tudi kvaliteta avtorskih del. Po glasbeni plati je bil dokaj lep festival. Glavna prednost festivala naj bi bila ljudska skladba, ki so jo dolžni izvajati vsi nastopajoči. Ideja organizatorja je izvrstna, žal pa sem se na trenutke počutil, kot da sem na tekmovanju v umetnostnem drsanju in da nastopajoči izvajajo obvezne like. Ko sem četrtič slišal »Nocoj pa oh nocoj« in šestič »Mi se mamo radi«  sem imel vsega dovolj. Venčke ljudskih bi morali enostavno prepovedati, ker se vlečejo in ker v njih vsi preigravajo iste skladbe. Pričakoval sem več domiselnosti in izvirnosti pri izboru skladb, mogoče tudi kakšno skladbo v narečju izvajalca, zato vsem podeljujem skupinski cvek in obvezno poslušanje oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Strokovna komisija ni imela lahkega dela, opravila pa ga je precej bolje kot lansko leto, z nekaj izjemami, ki jih bom omenil pozneje. Posebej je potrebno pohvaliti zasedbo Hozentregerji, ki je navdušila vse prisotne z izvrstno izvedbo obeh skladb in s svežino ter domiselnostjo lastne skladbe. Zaslužena zmaga, ostalih pa ne bom posebej ocenjeval, nekaterih iz usmiljenja in drugih zaradi lastne pristranskosti.

Za konec sem prihranil nekaj dobronamernih nasvetov organizatorju. Tričlanska komisija v sestavi Tozon, Klavžar in zborovodkinja, katere imena si nisem zapomnil, enostavno ni kompetentna, da podeljuje nagrado za besedilo. K sreči niso napravili napake in so izbrali odlično Vrhovo besedilo, ne morem pa se znebiti občutka, da so enostavno sledili dejstvu, da je to isto besedilo že prejelo prvo nagrado na festivalu Števerjan. In smo že pri drugi graji. Slišali smo tri skladbe s števerjanskega in dve s ptujskega festivala. Vsaj dve sta bili tudi nagrajeni na teh festivalih. Mislim, da bi morali organizatorji ceniti svoj festival vsaj do te mere, da zahtevajo skladbo, ki na festivalih še ni bila izvajana. Nadalje je ozvočevalec povsem uničil nastop prvim štirim ansamblom in je bil nasploh na zelo nizkem nivoju. Šlo je za banalne napake, ko pol skladbe nismo slišali vodilnega vokalista, potem je utihnila kitara in nato bas, modeli so se plazili po odru, menjavali kable in vrtili gumbe na ojačevalcu za kitaro, kot da igrajo namizni nogomet. Rezultat je bil seveda porazen, celo voditeljica se nam je dvakrat javila iz soda, enkrat pa je imela napoved za slušno prizadete, ki znajo brati iz ustnic. Največja napaka pa je, da je bil eden izmed članov komisije tudi avtor ene izmed skladb za ansambel, ki ga je taista komisija na koncu tudi nagradila. Če bi ga videl Štefanec potem mu bežanje pred poštarjem ne uide. To so poteze, ki mečejo slabo luč na kompletno organizacijo in ki rušijo trdo delo, ki so ga morali vložiti, da so festival spravili k življenju. Nerazumljivo. V komisijo se vendar imenuje čim bolj nepristranske ljudi, ne pa dragih mentorjev in avtorjev skladb. Pošteno bi bilo tudi, da pred festivalom objavijo naslove skladb in avtorje, ne pa, da je na uradni spletni strani zadnja objava stara več kot eno leto.

Upam, da bo organizator vztrajal na poti, ki je prava, le nekaj malenkosti še manjka, da bodo stopili v višji rang. Že to, da je bil festival 27. po vrsti je velik uspeh, ki pa jih nikakor ne sme uspavati, ker se drugače lahko dokaj hitro zgodi, da se klopotec iz vinograda spremeni v tistega z lupino.

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.02.2018

Fantje iz Ansambla Urok zbirajo poljube :)

Več na tej povezavi

23.02.2018

Danes zvečer! Mi smo že na trnih! ;) #otvoritev #novaspletnastran #narodnjaksi

Več na tej povezavi

22.02.2018

Malo. malo še...

Več na tej povezavi

22.02.2018

OTVORITEV PRENOVLJENE SPLETNE STRANI WWW.NARODNJAK.SI Od jutri dalje bo javnosti dostopna naša prenovljena spletna stran, ob otvoritvi vas bo čakala tudi nagradna igra z lepimi nagradami. Tudi Revija Muzika, ki izide jutri, bo del te zgodbe, saj boste v njej našli kupone za sodelovanje v nagradni igri. Pokrovitelji nagradne igre EVENT MUSIC - Oberkrain SHOP, Revija Muzika, Harmonike Plohl,...

Več na tej povezavi