Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

Videoprodukcija Narodnjak
Ansambel Potepini - Prekrokana noč

10. 10. 2017, 09:00
Novice
Uredništvo
Komentarji
Marjan Cugmas

Katere so dejansko slovenske zimzelene narodno-zabavne skladbe, ki jih ansambli še danes pogosto igrajo na veselicah ali zasebnih dogodkih? In katere od teh več igrajo ansambli z Dolenjske, katere s Štajerske, Gorenjske in drugih pokrajin?

Na ta in podobna vprašanja si v svoji raziskavi poskuša odgovoriti Jasna Pinoza, psihologinja iz Sevnice. Jasna se v Centru IRIS profesionalno ukvarja s slepo in slabovidno mladino, v prostem času pa pleše pri Akademski folklorni skupini France Marolt in poje v Mešanem komornem zboru Ljubljanski madrigalisti. Za namene raziskave zbira repertoarje narodno-zabavnih viž različnih ansamblov, ki imajo za seboj že nekaj kilometrine igranja na zabavah. Do sedaj jih ima zbranih 30, npr. od Modrijanov, Novih spominov, Gadov, Ansambla Saša Avsenika itd., potrebuje pa jih še mnogo več. Ansambli zato vabljeni, da ji svoje sezname viž pošljete na njen elektronski naslov jasna.pinoza@gmail.com. Repertoarji bodo uporabljeni izključno za raziskovalne namene in ne bodo posredovani tretjim osebam.
 
Jasna se kot psihologinja in edukantka iz psihoterapije podrobneje posveča tudi besedilom narodno-zabavne glasbe. Kakšna psihološka sporočila so v skladbah V dolini tihi, Slovenija, odkod lepote tvoje in Kjer lastovke gnezdijo? Kaj lahko opazimo v današnjih najbolj predvajanih vižah? V besedilih se zrcalijo človekove vrednote, potrebe in čustva, kar pa je le nekaj področij, ki jih je moč opaziti in podrobneje opredeliti.
 
V kolikor tudi vas zanima raziskovanje zimzelenih skladb in psihološka analiza besedil, vabljeni, da Jasno kontaktirate.

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.10.2017

Ansambel Florjan pred glasbo postavlja pravo prijateljstvo med člani zasedbe, čeprav je med najmlajšim in najstarešim kar 47 let (!) razlike. Na festivalu je strokovna komisija nagradila njihovo priredbo in izvedbo ljudske skladbe ter suvereno predstavitev nove polke, ki jo lahko slišite na naši spletni strani...

Več na tej povezavi

23.10.2017

Tako bo, ko bodo poročeni ;)

Več na tej povezavi

23.10.2017

Narodnjakovo dekle 2017, Nika Strašek, je pričela z novo rubriko, v kateri po Sloveniji obiskuje ansamble in jim zastavlja številna vprašanja. Prvi na vrsti je Ansambel Stil

Več na tej povezavi

22.10.2017

Sejem domače glasbe v Podčetrtku - Hotel Sotelia (Terme Olimia) ( 11.11. 9:00 - 18:00) se nezadržno bliža! Potrdi udeležbo www.facebook.com/events/1497024690352237/?ti=cl ℹ Še vedno lahko rezervirate razstavni prostor, da predstavite vaše podjetje, obrt, izdelke in storitve sejem@narodnjak.si... Vabljeni!

Več na tej povezavi