Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

23. 10. 2017, 09:00
Novice
Nika Strašek
Komentarji

Nika Strašek, aktualno Narodnjakovo dekle, se potepa po Sloveniji in na vajah obiskuje narodno-zabavne glasbene skupine. Nika vsakemu zastavi številna vprašanja in vedno nastane zanimiv pogovor, katerega bomo v celoti objavili v novi rubriki. Tisti najbolj zanimivi intervjuju bodo v krajši obliki vsak mesec objavljeni tudi v glasbeni reviji Muzika. Pripravite se, čaka vas zanimivo branje!

1. Fantje kako ste se pravzaprav spoznali?
Spoznali smo se preko sorodstva, naknadno pa se nam je pridružil Gašper.

2. Kako dolgo že delujete kot ansambel?
Delujemo že polnih 8 let.

3. Na kakšnih dogodkih okvirno največkrat igrate? 
Ob poletnih mesecih se nam nastopi zapolnijo z veselicami, ob zimskih temperaturah pa nastopamo pod lučmi diskotek. Skozi celotno leto pa popestrimo programe tudi na porokah, presenečenjih in rojstnih dnevih.

4. Kako je pri vas ljubezen, glede na to da ste znan ansambel, ki je večkrat mesečno zdoma in oblegan s strani oboževalk?
Dva od nas sta zaročena (eden ima že družino, sina), eden je zaljubljen – nekaj se zapleta, eden pa zaenkrat še samski, kdo ve, kako hitro se lahko vse spreobrne, kdo je kdo, lahko ugotovite sami, ni težko. 

5. Ali veliko igrate za mlajšo generacijo?
Ja, dosti. Pesmi so že v osnovi sestavljene za mlajšo generacijo.

6. Glede na to, da se sezona nastopov pridno zaključuje in počasi nastopa t. i. »mrtva sezona«, me zanima, kaj vam je iz letošnjega leta najbolj ostalo v spominu? 
Po večini so bili vsi nastopi s strani publike vrhunski, vsak nastop se namreč beleži in ob pogledu na fotografije so občutki nepopisni. 

7. Kako je z nastopi v tujini? Če nastopov še nimate, ali bi kdaj poskusili nastopiti tudi izven meja Slovenije?
Do sedaj še nismo nastopili v tujini, ker bi radi obiskali in preigrali predele Slovenije, ki jih še nismo.

8. Kako lahko danes opišete drug drugega v primerjavi z vašimi začetki delovanja ansambla?
Kar se je med nami štirimi spremenilo, so ljubezenska razmerja (zaroke, rojstvo otroka ipd.) in kmalu po srednji šoli nam je ansambel postal naša druga služba. Zakaj druga? Ker smo vsi redno zaposleni v normalnih službah. Značajsko se nismo kaj dosti spremenili, le po izgledu.

9. Kako pa je pri vas s sodelovanjem na festivalih narodnozabavne glasbe? Koliko festivalov približno je že za vami? Katere bi lahko izpostavili? Kaj pa televizijske oddaje?
Zelo malo sodelujemo na festivalih, ker nam to ni bila nikoli prvina, ker se ne želimo dokazovati ljudem s tekmovanji, enostavno nas ne pritegnejo. Za nami so trije festivali, izpostavili bi festival Števerjan 2012 ter Polko in Valček 2013. Tudi v televizijskih oddajah nismo prav pogosto, a vseeno jih imamo nekaj za sabo.

10. Na katere projekte ste do sedaj najbolj ponosni? Zakaj?
Najbolj ponosni smo na zadnje štiri skladbe in videospote zaradi odziva občinstva. 

11. Na kakšen način ste se kot posamezniki začeli ukvarjati z glasbo? 
Gašper se je v nižjo glasbeno šolo vpisal s šestimi leti, začel je s harmoniko. Prav tako je z enakim inštrumentom pričel Matic, oba pa sta dolga leta pela tudi v pevskem zboru. Denis je obiskoval ure baritona, dodatno pa se je izpopolnjeval tudi v orkestru. Zaostajal ni niti Sandi, ki pa je glasbeno pot pričel s klavirjem, nato pa se je po dokončani nižji glasbeni šoli odločil, da bo prste preizkusil še na strunah. Prav tako je tudi on redno obiskoval pevski zbor.

12. Kaj mislite, da je danes za ansambel na trgu narodnozabavne glasbe največja reklama?
Menimo, da je danes najboljša reklama za ansambel dober videospot, redno objavljanje slik in dogodkov na socialnih omrežjih, najboljša reklama pa gre seveda od ust do ust.

13. Kaj naredite v dani situaciji, če imate na isti datum in uro dva nastopa – na primer dva koncerta in dva različna ansambla?
Po večini se izogibamo dveh nastopov na isti datum, ne bi se radi zamerili ne enemu in ne drugemu, smo pa vedno veseli da nas organizatorji pokličejo pravi čas. Mislimo, da ni težav s tem. Organizacija nastopov in »špilov« je pri nas dobra. 

14. Pride kdaj med vami tudi do prepirov? Zakaj? Kako jih rešite?
Seveda, saj pride pri vseh. Zaradi nestrinjanja pri izdelavi novih projektov ali pa le pri obnovi starih. Največkrat poda mnenje vsak posameznik, nato skupaj najdemo rešitev, ki bi ugajala vsem. 

15. Poletje je mimo. Ali ste visoke temperature (razen nastopov) izkoristili tudi za oddih? Katere počitniške destinacije ste obiskali? Vsak zase ali skupaj? 
Obiskali smo jih vsak zase. Vsak svojo destinacijo z družino oz. prijatelji. 

16. Kako se sproščate takrat ko nimate odrskih obveznosti?
Z medsebojnim druženjem med športnimi aktivnostmi ali pa se enostavno vsak posveti svoji družini ali prijateljem.

17. Kako pa na vaš odhod od doma gledajo boljše polovice oz. družina?
Vsakega posebej družina močno podpira in mu stoji ob strani, vsi so se že na redne odhode od doma navadili, tako da nekih težav ne vidimo. Ne za nas ne za družino odhod od doma ni ovira, se privadiš. 

18. Kakšen je vaš jutranji ritual ko se zbudite po prekrokani - delovni noči?
Bujenje, tuširanje, kava, prehranjevanje, celovečerno poležavanje in sproščanje ob boljši polovici.

19. Kako ste aktivni na socialnih omrežjih (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram)?
Nič bolj nismo aktivni kot ostali, kolikor nam čas dopušča, se skupaj posvetimo virtualnemu življenju.

20. Kako zgledajo vaše produktivne vaje? Kolikokrat mesečno?
Obnovimo, kar smo delali prejšnji teden, pregledamo že sestavljen repertoar za nadaljnje odrske obveznosti, intenzivno povadimo, ko končamo, se malce podružimo, se nasmejimo, še kakšno rečemo in se poslovimo. Po dogovoru se srečujemo enkrat tedensko. 

21. Kako nastajajo vaše avtorske skladbe oz. projekti? 
V večini primerov Gašper napiše besedilo in melodijo, aranžma in detajle ustvarjamo skupaj vsak na svojem inštrumentu. 

22. Kje se vidite čez pet let? Še kot delujoč ansambel? Ali vsak zase na svoji glasbeni poti?
Če smo zdržali teh osem let, jih bomo tudi še pet. Upamo.

23. Kdo pri vas poskrbi za stike z javnostjo? Kdo je odgovoren za stil oblačenja? Kdo poskrbi za zvok in tehniko ozvočenja?  Kako si pravzaprav razdelite delo v ansamblu, da vse deluje nemoteno?
Denisa smo določili za stike z javnostjo, ker se v besedi znajde najboljše. Za novejši stil zberemo mnenja vsakega posameznika in ponovno najdemo kompromis. Naš tonski mojster je Gašperjev brat Matevž, situacijo obvlada. Da ansambel nemoteno deluje poskrbi vsak za nekaj, za tisto, kar smo se že v samem začetku dogovorili: ali so to sestanki, dogovori z javnostjo, odgovori na sporočila poslušalcev, obisk radia ali pač obešanje plakatov ipd.

24. Ali ste v prihodnjem letu 2018 že zelo zasedeni? 
Lahko rečemo, da se nastopi pridno kopičijo in zapisujejo, imamo pa še dosti vikendov, ki se bodo kmalu zapolnili, vsaj tako je bilo do sedaj.

25. Ali na nastope prihajate vedno skupaj? 
Mislimo, da smo edini ansambel, v katerem na nastope prihaja vsak zase, ampak ne zaradi kakršnihkoli prepirov, temveč zato ker ima nekdo pri pripravljanju in pospravljanju več ali manj dela kot nekdo drug, tudi naši avti so močno založeni, robe za ta »šport« ni malo.

26. Kakšni so občutki ob snemanju skladb v studiu? Kje jih snemate največkrat? 
Kako bo pesem sploh zvenela najprej posnamemo sami (demo), največkrat pri Sandiju, ko pa smo že dobro pripravljeni, se za snemanje vedno dogovorimo pri Tadeju Miheliču. Med snemanjem smo na trnih, ob koncu pa so občutki fenomenalni, nepopisni. 

27. Kako pa pri vas poteka snemanje videospota? S katero video produkcijo največkrat sodelujete? Kje so po vašem mnenju najboljše destinacije za snemanje kadrov?
Za sliko in enkraten video poskrbi ekipa Narodnjaka, z njo smo izredno zadovoljni. Menimo, da ima vsaka pokrajina lepe destinacije, naših točnih, najboljših, ne izdamo. 

28. Kakšne so vaše slabe navade? 
Šale na vajah. Mogoče kdaj pa kdaj tudi zamujanje na vaje. Ups. Se zgodi. Vsakemu se lahko zgodi, tudi trikrat zapored, pa kaj. O tem, kaj prinese tisti, ki zamudi, tukaj ne bo govora. 

29. Ali se je kdo od vas, morda se še vedno, ukvarja z glasbo tudi na drugačen način izven ansambla?
Povečini je čisto vsak glasbeno aktiven tudi zunaj ansambla. Ali je to poučevanje inštrumenta, pisanje aranžmajev, pomoč pri ostalih ansamblih, mentorstvo ipd.

30. Kaj menite o drugih ansamblih – konkurenci? S kom bi se lahko primerjali? Kdo je vaš navdih?
Mnenja smo, da je dandanes konkurenca izredno močna, vsak se bori za svoje, ni nekega izstopanja. Obstaja dosti kvalitetnih ansamblov. Navdih ... Kaj pa vemo ... Mogoče Lojze Slak ali Modrijani.

31. Ali ob prostih dnevih zahajate tudi na veselice drugih ansamblov? In če da, skušate morda kdaj ukrasti kakšno idejo? 
Seveda zahajamo, sicer redko, kolikor nam čas dopušča. Glede kraje idej pa ... Hm, mislimo, da imamo svojih dovolj.

32. Ali imate v mislih še kakšen nov projekt za letošnje leto? Lahko delček razkrijete? Samo za *žmah*. Ali še vedno ostaja skrivnost?
Seveda imamo, kmalu. Ne, ne razkrijemo niti pikice, ničesar, nikomur. Spet bo bomba. 

33. Koliko so vaši poslušalci/-ke pripomogli k vašemu uspehu, da ste danes tu, kjer ste?
Huh, ogromno so pripomogli k temu, da smo danes tu, kjer smo. S podporo, pozitivnimi mnenji, opazkami, tudi ogledi na Youtube kanalu, in nasplošno s srečanji. Moramo poudariti tudi to, da ko ljudje z nami pod odrom pojejo naše lastne skladbe skoraj popolnoma sami, je občutek neverjeten. Z vsemi temi malenkostmi so nam dali vedeti, da smo na pravi poti do uspeha oz. našega cilja – zadovoljstva.

34. Bi v ansamblu kaj spremenili? Ali imate namen kdaj menjati člana ali inštrument? 
V kolikor bi zamenjali člana, bi ansambel razpadel, ker to ne bi bilo več to. Inštrumente menjavamo redno.

35. Ali je vaš repertoar narodnozabavne glasbe širok? Kaj menite?
Naš repertoar je obširen in ga sproti širimo na vajah. Je dovolj širok, da brez težav preidemo večurno veselico. 

36. Kako imate v večini postavljene glasove? (1. tenor, 2. tenor, bas ipd). 
Sandi, Gašper, 2. bas, 2. tenor. Matic, 1. tenor, Denis, 1. bas.

37. Koga izpostavljate za stike z javnostjo, kadar je v igri nasprotni spol (fotografiranje)? Zakaj?
Po našem mnenju pevca, ker je najbolj priljubljen med ženskami.

38. Na katerem območju Slovenije nastopate največkrat? 
Na Štajerskem in Dolenjskem.

39. Koliko dni, tednov ali mesecev je najbolje, da vas javnost kontaktira za določen datum nastopa? In kam vam lahko pišejo, torej kje ste dosegljivi?
Najbolje da leto ali vsaj pol leta prej. Dosegljivi smo na: ansambel.stil@gmail.com. Ali na FB profilu Ansambel Stil. 


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

17.02.2018

Uživajte v vikendu!

Več na tej povezavi

17.02.2018

Glasbeniki bodo lahko vikend na snegu preživeli od 9. do 11. marca na Golteh! Veliko snega, zabave in glasbe! Vabljeni :)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Ansambel Smeh je danes zjutraj na Radio 1 takole izvedel priredbo "Galway girl", ki jo v originalu izvaja Ed Sheeran! ;)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Sonce, sneg in petek! Super kombinacija, kajne??

Več na tej povezavi