Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

12. 10. 2017, 21:36
Novice
Slavko Mirtič
Komentarji
Slavko Mirtič

Drugo nedeljo v mesecu oktobru so se v Žužemberku zbrale dame domače glasbe. » Pred petnajstimi leti so pevke narodno-zabavnih ansamblov bolj za šalo ustanovile klub Dame domače glasbe,« je povedala pobudnica srečanj in prijetnega druženja Cita Galič. Stanovske kolegice v svoji sredi izberejo tudi predsednico, tako je bila prva predsednica Majda Renko Petrič.

Novembra leta 2002 se je prvič srečalo šest dam, žal sta Majda Korošec in Jožica Mavsar že pokojni. Vstopnica za klub, ki šteje 27 članic, pevk in instrumentalistk, je uspešno desetletno delo  in bogatitev glasbene scene. V vseh teh letih so Slovenijo dodobra spoznale. Sedanja  predsednica kluba z dvakratnim mandatom - Stanka Kovačič je letošnje srečanje organizirala prvič  v Žužemberku.

Dame Marija Ahačič Pollak (ans.bratov Avsenik), Joži Brdnik (ans.Ivana Ruparja), Jelka Hafner (ans.Igor in Zlati zvoki), Stanka Kovačič (ans.Borisa Kovačiča), Majda Petan (ans.Štajerski vagabundi), Majda Renko Petrič (ans.Vilija Petriča), Hermina Šegovc (ans.Štirje kovači), Joži Vidic (ans.Marela), Tatjana Vidmar (sestre Potočnik - ans.Dobri znanci), Erika Zakonjšek in Cita Galič (ans.Slovenija) so si ogledale žužemberški grad, kjer jih je pozdravil župan Franc Škufca in jim zaželel še veliko druženja ob petju in glasbi. Vodiča Vlado in Slavko sta ob številnih znamenitostih kraja, predvsem cerkve Sv. Mohorja in Fortunata, spomenika na Cviblju in plavža nekdanje železolivarne na Dvoru odstrnila  marsikateri pogled tudi v  preteklost  kraja z bogato zgodovino.

Dame so nadaljevale pot v Gradenc, kjer se je koncem vojne odvijala drama ameriških letalcev s srečnim koncem. Po obvezni skupinski fotografiji je sledil prijeten postanek v vasi pri Julijani Vidmar, živi priči medvojnega dogodka. Dame so skupaj z damo Hermino Šegovc zapele uspešnico ansambla Štirje kovači "Kam le čas beži", ob tem pa so prijetno presenetili tudi člani družine Vidmar s pogostitvijo z domačimi dobrotami.

Dama domače glasbe z veliko začetnico in gostiteljica Stanka Kovačič je na svojem drugem domu - vikendici nad vasjo Gradenc za svoje dame pripravila pravo zabavo. Ob tem so odkrili tudi spominsko ploščo v spomin na pokojnega moža glasbenika Borisa Kovačiča, ki je deloval tudi kot skladatelj zabavne in narodno-zabavne glasbe. Prav tu v Gradencu je skupaj z Vitalom Ahačičem, najboljšim harmonikarjem v zgodovini narodnozabavne glasbe, ustvaril marsikatero delo.

Ob spremljavi mladega harmonikarja Tomaža Pečjaka so pevke zapele že kar ponarodelo "Prinesi mi rože". Citrarka Cita Galič je ob tej priložnosti voščila Mariji Ahačič Pollak za njen visoki življenjski jubilej. Prijetno druženje in ogled številnih naravnih lepot Suhe krajine so dame zaključile v gostišču Zupančič v Žužemberku.

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi