Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

09. 09. 2017, 22:34
Novice
Uredništvo
Komentarji

Objavljamo žalostno vest, da nas je v 72. letu starosti zapustil Franc Flere, ljudski godec, avtor številnih prekrasnih in ponarodelih melodij ter vodja istoimenskega ansambla.

Ansambel Franca Flereta je imel prvi javni nastop leta 1965, že dve leti prej pa se je Franc Flere s frajtonarico, ki je bil takrat še precej nepoznan in nepriljubljen inštrument, prijavil na avdicijo za radijsko oddajo "Nove melodije - novi ansambli". Prvič je bil odbit, ko pa je prišel iz vojaščine ga je doma čakalo pismo Vilka Ovsenika in Borisa Kovačiča, ki sta bila takrat radijska urednika, naj se prijavi ponovno. Na novo je sestavil trio - na basu je bil Ciril Jerman in na kitari Janez Omahna. Nastopili so brez vokalistov, s skladba "Proti vasi" in "Čez travnike" ter takoj prišli v finale.

Izdani albumi so Proti Vasi, Pod oknom, Ko jutranja zarja oblije, Rdeči nageljni, Marjetka, Belo pismo, Za tvoj najlepši dan, Bila sem premlada, Mlado dekle, Zlate melodije iz glasbene skrinje (1 in 2).
Ansambel Franca Flereta je pevce precej menjal, tako je v svoji zgodovini sodeloval z vokalnimi skupinami Kvartetom Do, Lokvanj in Dobrepoljski fantje. Nekaj časa sta v ansamblu prepevala Majda Kosovel in Milan Štimac, nov zagon pa je Franc Flere dobil s pevko Katjo Povše, ki je z njim sodelovala tudi kot avtorica besedil. Nazadnje je sodeloval še z dvema mladima pevkama - Matejo Marn (na sliki) in Anamarijo Mohorič.
Besedila so mu sicer največ pisali Ivan Malavašič, Erna Starovasnik in Vera Kranjc (danes Kumprej), pozneje pa je Franc največ sodeloval z Ivanom Sivcem, ki mu je napisal tudi knjižno trilogijo odec pred peklom (1989, ponatis 1994), Godec v vicah (2000) in pa Godec v nebesih (2010).

Franc Flere je od leta 2006 živel v Trebnjem, v zadnjem času pa je bival v Domu starejših občanov v Šmarjeti. V narodno-zabavno zakladnico je prinesel številne lepe in ponarodele melodije, ki jih najdemo v repertoarjih številnih mladih ansamblov. Njegova glasba bo tako še dolgo med nami! Počivajte v miru.


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.02.2018

Fantje iz Ansambla Urok zbirajo poljube :)

Več na tej povezavi

23.02.2018

Danes zvečer! Mi smo že na trnih! ;) #otvoritev #novaspletnastran #narodnjaksi

Več na tej povezavi

22.02.2018

Malo. malo še...

Več na tej povezavi

22.02.2018

OTVORITEV PRENOVLJENE SPLETNE STRANI WWW.NARODNJAK.SI Od jutri dalje bo javnosti dostopna naša prenovljena spletna stran, ob otvoritvi vas bo čakala tudi nagradna igra z lepimi nagradami. Tudi Revija Muzika, ki izide jutri, bo del te zgodbe, saj boste v njej našli kupone za sodelovanje v nagradni igri. Pokrovitelji nagradne igre EVENT MUSIC - Oberkrain SHOP, Revija Muzika, Harmonike Plohl,...

Več na tej povezavi