Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

Videoprodukcija Narodnjak
Original Štajerci - Ne morem naprej

09. 09. 2017, 22:34
Novice
Uredništvo
Komentarji

Objavljamo žalostno vest, da nas je v 72. letu starosti zapustil Franc Flere, ljudski godec, avtor številnih prekrasnih in ponarodelih melodij ter vodja istoimenskega ansambla.

Ansambel Franca Flereta je imel prvi javni nastop leta 1965, že dve leti prej pa se je Franc Flere s frajtonarico, ki je bil takrat še precej nepoznan in nepriljubljen inštrument, prijavil na avdicijo za radijsko oddajo "Nove melodije - novi ansambli". Prvič je bil odbit, ko pa je prišel iz vojaščine ga je doma čakalo pismo Vilka Ovsenika in Borisa Kovačiča, ki sta bila takrat radijska urednika, naj se prijavi ponovno. Na novo je sestavil trio - na basu je bil Ciril Jerman in na kitari Janez Omahna. Nastopili so brez vokalistov, s skladba "Proti vasi" in "Čez travnike" ter takoj prišli v finale.

Izdani albumi so Proti Vasi, Pod oknom, Ko jutranja zarja oblije, Rdeči nageljni, Marjetka, Belo pismo, Za tvoj najlepši dan, Bila sem premlada, Mlado dekle, Zlate melodije iz glasbene skrinje (1 in 2).
Ansambel Franca Flereta je pevce precej menjal, tako je v svoji zgodovini sodeloval z vokalnimi skupinami Kvartetom Do, Lokvanj in Dobrepoljski fantje. Nekaj časa sta v ansamblu prepevala Majda Kosovel in Milan Štimac, nov zagon pa je Franc Flere dobil s pevko Katjo Povše, ki je z njim sodelovala tudi kot avtorica besedil. Nazadnje je sodeloval še z dvema mladima pevkama - Matejo Marn (na sliki) in Anamarijo Mohorič.
Besedila so mu sicer največ pisali Ivan Malavašič, Erna Starovasnik in Vera Kranjc (danes Kumprej), pozneje pa je Franc največ sodeloval z Ivanom Sivcem, ki mu je napisal tudi knjižno trilogijo odec pred peklom (1989, ponatis 1994), Godec v vicah (2000) in pa Godec v nebesih (2010).

Franc Flere je od leta 2006 živel v Trebnjem, v zadnjem času pa je bival v Domu starejših občanov v Šmarjeti. V narodno-zabavno zakladnico je prinesel številne lepe in ponarodele melodije, ki jih najdemo v repertoarjih številnih mladih ansamblov. Njegova glasba bo tako še dolgo med nami! Počivajte v miru.


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.09.2017

Na 25. tradicionalnem sejmu v Mengšu, so Lenarti zmagali na tekmovanju mladih glasbenikov in glasbenih skupin "Izzivamo talente"... Čestitamo! https://youtu.be/88ZOzUGxogc

Več na tej povezavi

23.09.2017

Popoldne pa ekipa Videoprodukcije Narodnjak ponovno na terenu... Ansambel Potepini kmalu z novim videospotom! ;)

Več na tej povezavi

22.09.2017

V našem uredništvu jo že imamo!! Nova o knjiga o življenju velikana Lojzeta Slaka, odlično delo mag. Ivana Sivca, ki je nastalo v sodelovanju z družino Slak. Najbolj pomembno je, da se ta glasba ohranja in gre iz roda v rod! Naročila http://mladinska.com/avsenik-slak/slak

Več na tej povezavi

22.09.2017

Ansambel Biseri imajo vse pripravljeno na večerni spektakel! Veliko vas je ostalo brez vstopnic, a obstaja upanje... ;)

Več na tej povezavi