Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

20. 05. 2011, 10:53
Intervjuji
Uredništvo
Komentarji

Harmonikarski orkester Pustotnik, ki ga sestavlja 40 članov, starih od 6 do 63 let, se je prejšnji mesec predstavil na Slovenija ima Talent, kjer so navdušili občinstvo in strokovno komisijo. Pred polfinalnim nastopom smo k intervjuju povabili Tomaža Pustotnika, ustanovitelja in vodjo tega orkestra, ki nam je zaupal nekaj zanimivosti.

1. Tomaž, pozdravljeni. Ste vodja harmonikarskega orkestra Pustotnik, ki je plod dela vaše glasbeni šole. Koliko članov šteje orkester in kakšna je njihova povprečna starost?
Orkester šteje 40 članov, med katerimi so tudi štiri dekleta. Člani so stari od 6 do 63 let. Povprečja še nismo izračunali, ker med prostim časom samo igramo, na matematiko pa pozabimo. Orkester sem ustanovil, ker sem želel omogočiti učencem glasbene šole Pustotnik, da bi čim več nastopali, s tem pa bi si pridobili ogromno izkušenj. Igranje doma v sobi je vendarle nekaj čisto drugega kot pa igrati na odru,  ko ljudje nekaj pričakujejo od tebe. Harmonikarji (-ice ) so postali veliko bolj samozavestni pri nastopanju, zgubili so tremo, saj smo z orkestrom opravili že preko 100 nastopov.

2. Nase ste opozorili v "šovu Slovenija ima talent". Zakaj ste se pravzaprav odločili za nastop v tej oddaji? Je bila to tvoja ideja?
Letošnjo sezono talentov sem zelo pozorno spremljal, in ko sem prijavljal nekatere naše učence na oddajo,  sem slišal izjavo gospoda Čakarmiša, da išče dobre harmonikarje. Takoj se mi je porodila ideja, zakaj pa ne bi prijavil orkestra ? Brez oklevanja sem nas prijavil in takoj smo naredili preboj do avdicijske oddaje. Člani orkestra so bili zelo navdušeni, se mi zdi da nas je to še malo bolj povezalo in združilo. Zdaj se videvamo trikrat na teden.

3. Prepričali ste tako žirijo kot občinstvo. Kaj meniš s čim ste jih prepričali? Si zadovoljen z nastopom na avdiciji ali bi lahko kaj naredili bolje?
Za avdicijsko oddajo "Slovenija ima talent" smo se kar dobro pripravili, hoteli pa smo narediti nekaj posebnega, kar še ni nihče javno pokazal. Združili smo igranje na vse mogoče načine. 
Na oder smo stopili brez vsakega najmanjšega pričakovanja, jaz osebno sem mislil, da se kljub trudu, ki smo ga vložili v nastop,  ne bomo uspeli prebiti naprej. Takoj po nekaj začetnih taktih melodije je občinstvo »ponorelo«, vriskalo, ploskalo… Dobili smo veliko več kot pa smo pričakovali, dobili smo potrdilo,  da smo naredili prav in smo na pravi poti.
Glede nastopa vem, da bi lahko izpeljali še bolje, ampak  kljub temu mislim,  da so se člani maksimalno potrudili in dali vse od sebe.

4. Kakšen je bil občutek na odru avdicije? Ste imeli kaj treme?
Na odru smo se počutili odlično, nekateri pa so seveda imeli tudi malo treme, saj smo nastopili v tekmovalni oddaji, ko človek nikoli ne ve,  kaj pričakovati…Verjetno se je kje kaj zatreslo zaradi treme, ki pa je bila pozitivna. Malce je vedno mora biti.

5. Koliko časa ste razmišljali, katero skladbo boste zaigrali in kaj vse boste pokazali na odru. Vaši harmonikarji so igrali na harmoniko s steklenico, na rolerjih, med plesom, z glavo navzdol... Kdo se je spomnil vseh teh elementov igranja?
Za skladbo sem se takoj odločil, brez pomisleka, imamo tudi že kar nekaj avtorskih komadov, ampak teh ljudje še ne poznajo, zato sem se odločil raje za znano pesem.
Jaz sem igral na mnogih porokah, zabavah in tam sem moral voditi program in jih zabavati. Nekaj elementov igranja sem videl že pred mnogimi leti, nekaj pa smo se jih spomnili sami. Koreografijo mi je pomagala sestavit moja žena Tjaša Pustotnik, ki se že kar nekaj časa ukvarja s poučevanjem trebušnega plesa in sestavlja odlične koreografije.

6. Kako so potekale vaje za avdicijo in kako potekajo sedaj, ko se pripravljate na polfinale. Kolikokrat na teden vadite.
Vaje za avdicijo smo se lotili zelo resno, nismo pa pretiravali z vajami, tako kot običajno smo se dobili enkrat na teden. Sedaj pa vadimo dvakrat tedensko z orkestrom ter dodatno enkrat tedensko individualno v naši glasbeni šoli.

7. Sedaj vas čaka tudi polfinalni oder, kjer boste nastopili 5. junija. Kaj ste pripravili za polfinale? Bomo videli povsem nove elemente igranja na harmoniko, ali bo tudi kaj teh, ki smo jih že videli na avdiciji?
Za polfinale smo pripravili nove točke in se ne bomo ponavljali. Mnogi me sprašujejo zakaj smo morali vse pokazati ? To sploh ni res, imamo še veliko za pokazat.
V polfinalni oddaji kažemo celo po dva elementa na 15 sekund. Imamo premalo časa da bi pokazali vse,  kar želimo. Komaj čakamo odziv ljudi na nove točke, mnogo točk ni do sedaj izvajal še nihče.

8. Katero skladbo bomo slišali v polfinalu? Že razmišljate kaj boste zaigrali ob morebitnem finalu?
Imamo že skladbo, ki pa naj ostane skrivnost. Pustite se presenetit! Tudi ob morebitnem finalu imamo izdelan nek scenarij oz. koreografijo, pesem pa je fiksno določena in ostaja skrivnost.

9. Meniš, da imate veliko možnosti za končno zmago? Konec koncev sta najštevilčnejši nastopajoči v tem "šovu", o zmagovalcu pa odločajo telefonski glasovi. Kako se boste ob morebitni zmagi oddolžili svojim navijačem?
Niti si še ne upam predstavljati, da gremo naprej v finalno oddajo, to je naša tiha želja, ki si jo vsi želimo, ne bomo pa razočarani, tudi če ne gremo naprej, saj mislim,  da smo dosegli veliko, zelo smo se zabavali, ljudje so nas spoznali, kar pa je bil naš namen.

Kljub temu da nas je veliko smo verjetno še vedno kaplja v morje proti celi Sloveniji. Naj se ljudje odločijo za koga bodo glasovali in naj izberejo najboljšega.

Če bi slučajno zmagali, bi verjetno vse svoje oboževalce povabili na velik "žur" ob glasbi harmonikarskega orkestra Pustotnik. Zaigrali bi našo najljubšo skladbo, ki pa je HIMNA ORKESTRA PUSTOTNIK in NA GOLICI.

Ob koncu bi se že vnaprej zahvalil vsem tistim, ki verjamete v nas, nas podpirate in navijate za nas. V imenu orkestra Pustotnik čestitam tudi vsej ekipi portala Narodnjak.si, ki se zavzemate za narodnozabavno glasbo in jo spodbujate. Posebej pa čestitam g. Aleksandru Mrviču.

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi