Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

07. 04. 2014, 09:00
Festivali
Uredništvo
Komentarji

Večer slovenskih viž v narečju, ki bo letos gostoval v Zgoniku na Tržaškem, je prispelo preko 20 prijav, strokovna komisija pa je izbrala 12 ansamblov, ki se bodo predstavili z novimi, še ne slišanimi skladbami v sedmih narečjih.

Za letošnji že 14. festival, Večer slovenskih viž v narečju, se je prijavilo preko 20 ansamblov. Strokovno komisijo, ki je izbrala sodelujoče ansamble in skladbe, sta tudi letos vodila Tomaž Tozon, ki je ocenjeval glasbeno plat prejetih skladb, ter Francka Benedik, ki je ocenjevala primernost narečnih besedil. Izbrala sta 12 tekmovalnih skladb in izvajalcev s povsem novimi narečnimi vižami, ki se bodo 30. maja predstavili v tržaškem zaledju, v občini Zgonik.

Ansambel Maj se bo predstavil s pesmijo Silvana Pračka - Maxa v notranjskem narečju, Joc Band iz Poljanske doline, lanskoletni absolutni zmagovalec po oceni strokovne komisije in hkrati zmagovalec po mnenju občinstva, sodeluje z besedilom Mateja Ferlana v poljanskem narečju, Hotaveljski kvintet pa se bo predstavil prav tako z besedilom v poljanskem narečju, ki ga je napisal David Mohorič. Tapravi faloti bodo zapeli skladbo v koroškem narečju, delo Mateja Grabnerja, priznani zamejski ansambel, sicer že tudi nagrajenec festivala slovenskih viž v narečju, ansambel Ano ur'co al pej' dvej pa bo tokrat prepeval v tržaškem narečju besedilo Tullia Možine. V notranjskem narečju se bodo predstavili še trije ansambli; ansambel Narcis, za katerega je besedilo prispeval David Penko, besedilo Vilija Bertoka bo odpel ansambel Akordi (v obeh primerih gre za narečni besedili govora iz okolice Pivk), besedilo Kim Furlan, povzeto po govoru v tržaški in goriški pokrajini, pa ansambel Domači zvoki. V primorskem narečju se bo predstavil ansambel Modri val, za katerega je besedilo napisal Igor Pirkovič, avtor gorenjskega besedila je Franc Ankerst, skladbo pa bo zapel ansambel Vrisk. V štajerskem narečju bodo besedilo Vere Šolinc odpeli Skupina Katrca in Gasilec Samo, v pohorskem narečju pa se bo predstavil ansambel Fantje izpod Rogle, kjer se pod besedilom podpisuje Anton Gričnik.

Predsednik strokovne komisije Tomaž Tozon je povedal, da je za njimi prvo dejanje letošnjega festivala:"Imeli smo pač nekaj čez dvajset prispelih posnetkov, med njimi smo izbrali dvanajst, ki so se nam zdeli primernejši. Tudi zelo težka je izbira glede na besedila, ker marsikatera skladba bi tako rekoč lahko odgovarjala nekemu festivalu, ki nima te tipike, da je pravzaprav treba izpostaviti narečno besedilo. Mnogi nas sprašujejo, kaj pravzaprav mi kot stroka ocenjujemo na tem festivalu, mimo tega, da so besedila že posebej nagrajena. No, naša naloga je, da ocenimo najbolj všečno skladbo, ki združuje vse tri elemente: izbrati tako skladbo, ki ima čim bolj všečno besedilo, čim bolj všečno melodijo in čim boljšo izvedbo."

Letošnji  Večer slovenskih viž v narečju, ki ga Radio Sora organizira že 14. leto zapored ob pomoči agencije Geržina Videoton in letos tudi v sodelovanju s slovensko občino Zgonik v tržaškem zaledju, bo tokrat spet gostoval pri Slovencih izven meja. Odvil se bo 30. maja in bo popestril praznovanje 50-letnice občine Zgonik. Namen festivala je ohranjanje slovenske tradicije in narečne jezikovne pestrosti ter kakovostne narodno - zabavne glasbe

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.02.2018

Fantje iz Ansambla Urok zbirajo poljube :)

Več na tej povezavi

23.02.2018

Danes zvečer! Mi smo že na trnih! ;) #otvoritev #novaspletnastran #narodnjaksi

Več na tej povezavi

22.02.2018

Malo. malo še...

Več na tej povezavi

22.02.2018

OTVORITEV PRENOVLJENE SPLETNE STRANI WWW.NARODNJAK.SI Od jutri dalje bo javnosti dostopna naša prenovljena spletna stran, ob otvoritvi vas bo čakala tudi nagradna igra z lepimi nagradami. Tudi Revija Muzika, ki izide jutri, bo del te zgodbe, saj boste v njej našli kupone za sodelovanje v nagradni igri. Pokrovitelji nagradne igre EVENT MUSIC - Oberkrain SHOP, Revija Muzika, Harmonike Plohl,...

Več na tej povezavi