Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

30. 08. 2012, 08:58
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Letošnji Ptujski festival si bomo zapomnili po tem, da je bil v znamenju ansamblov Petka in Nemir, ki sta domov odnesla po tri oziroma dve nagradi. Štajerce in Dolenjce smo povabili k intervjuju, da samo za vas strnejo svoje občutke po uspešnem nastopu na Ptujskem gradu.

1. Pozdravljeni fantje! Ste že dojeli, kaj vam je uspelo letos na Ptuju?
Petka: Pozdravljena. Letos je bil Ptujski festival za nas nekaj neprecenljivega, saj smo dobili kar polovico vseh nagrad. Nismo si predstavljali, da bo tako, smo pa kar hitro pristali zopet na tleh, saj smo že naslednji dan zjutraj igrali poroko, v nedeljo pa veselico in časa za veselje niti še ni bilo.
Nemir: Pozdravljeni tudi vi in vsi obiskovalci in obiskovalke največjega slovenskega portala narodnozabavne glasbe NARODNJAK.SI. Po pravici povedano,  smo res rabili en dan, da smo dojeli kaj smo si priigrali na 43. Ptujskem festivalu. Še ena velika izkušnja na naši glasbeni poti. To je bilo seveda za nas nepričakovano, ker ob tako močni konkurenci se je treba res potruditi. Mi smo seveda dali vse od sebe. In seveda bi radi čestitali tudi ostalim nagrajencem in vsem, ki so bili sprejeti na letošnji Ptujski festival.

2. Katera nagrada ima za vas največjo težo?
Petka: Vsaka nagrada je  nekaj posebnega – nagrada za najboljši kvintet pomeni, da delamo v pravi smeri, nagrada občinstva pomeni, da smo na odru izžarevali energijo, ki je prevzela poslušalce in so glasovali za nas, nagrada za najlepše besedilo pa je potrditev Verinega truda in našega sodelovanja – mislim,  da smo si vse tri nagrade zaslužili.
Nemir: To zelo težko rečemo, katera ima večjo težo. Obe nagradi nam zelo veliko pomenita, ker nagrado za najboljše ostale zasedbe je podelila strokovna komisija, ki je ocenila nastop. Najboljšo skladbo pa so izbrali gledalci in poslušalci pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki. Veseli smo ocene strokovnjakov,  kot tudi poslušalcev.

3. A se morda človek tudi malce prevzame po tolikih uspehih?
Petka: Človeka ob takih dosežkih prevevajo številni občutki, vendar pa smo fantje v Petki zelo skromni in sam zelo pazim na vse, da smo trdno na realnih tleh!
Nemir: Uspeh prevzame samo tistega človeka, ki ne izvaja glasbe s srcem. Nemirovci smo ji predani tako z dušo in srcem,  kot tudi s telesom. In vedno bomo veseljaki,  tako kot smo bili sedaj. Uspeh je samo potrdilo, da to,  kar delamo, delamo dobro in predano.

4. Kaj menita, sploh lahko v NZG govorimo o nekakšnem »zvezdništvu«?
Petka: Lahko. Še vedno je ta glasba zelo priljubljena pri ljudeh in ansambli, ki veliko nastopajo in so popularni, so na nek način zvezde v očeh ljudi. Sem pa mnenja, da je tu zelo tanek led, saj se mnogi glasbeniki sami kujejo v zvezde, pa morda temu ni ravno tako! Pot dobrega ansambla je zelo trnova in dolga, vsekakor mora biti glasba na prvem mestu..!!
Nemir: Člani Ansambla Nemir menimo, da je zvezda v narodnozabavni glasbi vsak, ki se upa postaviti pred ljudi in jim ponudi lepo melodijo in lepe besede.

5. Sicer pa se je festival tokrat prvič odvijal na Ptujskem gradu. Gre za boljšo lokacijo kot je bil v preteklih letih Minoritski samostan ali športna dvorana?
Petka: Ambient je prečudovit. Vsekakor je dobro služilo tudi vreme, saj je bila noč jasna in zvezdnata, kar je dalo Ptujskemu gradu še poseben čar..
Nemir: Nam je bila ta lokacija na Ptujskem gradu enkratna. Ne bi mogli najti boljše.

6. Festivali so tudi odlična priložnost, da se med ansambli spletejo prijateljske vezi. Ste se s kom prav posebej povezali?
Petka: Petka je na sceni že 3 leta in z večino ansamblov smo že prijatelji, kar je bil razlog več, da smo vso popoldne klepetali in se zabavali, ko nismo bili na odru.
Nemir: Na vsakem festivalu se spletejo nova prijateljstva. Na ta način si lahko potem ansambli med seboj pomagamo tako ali drugače. Na Ptujskem festivalu je bilo veliko starih znancev s prejšnjih festivalov in koncertov. Nekaj pa smo jih seveda spoznali na novo.

7. Nastopilo je 10 ansamblov, ni pa ravno razveseljivo, da med njimi le trije kvinteti. Čemu gre pripisati to?
Petka: Ne vem. Žal! Mislim, da je vse skupaj tako daleč, da kvinteti nikakor ne pridejo nikamor in zato niti ne poskušajo.  Menim,  da bi nas morali mediji še bolj podpirati in nam dati še več možnosti, da tudi to obliko NZ glasbe vrnemo med ljudi. Petka se zelo trudi.
Nemir: Ne vemo,  zakaj so se naprej uvrstili le trije kvinteti.

8. Kaj lahko poveste o vaših zmagovalnih skladbah?
Petka: Srčni muzikant – prekrasen valček z izjemnim besedilom in aranžmajem. Skladba kot celota nam je zelo blizu in res verjamem, da jo bodo ljudje lepo sprejeli – prejel sem zelo veliko pohval za to skladbo! Čista petka je hudomušna polka z zelo močnim naslovom – sprva vsak pomisli, da pojemo o sebi in ansamblu, v bistvu pa opisujemo dekle,  ki je čista petka. (Smeh.)
Nemir: O naših zmagovalnih skladbah lahko povemo samo to, da smo zelo veseli, da  sta bili všeč tako strokovni komisiji,  kot tudi gledalcem in seveda radijskim poslušalcem.

9. Bi svoj nastop ocenili s čisto petko?
Petka: DA.
Nemir: Lahko rečem le to, da noben nastop ni tako dober, da ne bi mogel biti še boljši.

10. Po uradnem delu se je plesalo še dolgo v noč.
Petka: Tako. Petka je zaigrala nekaj skladb, predvsem takih, ki morda niso na repertoarju vsakega kvinteta. Malo smo se tudi poveselili, ampak časa za rajanje ni bilo, saj smo igrali takoj v soboto zjutraj in še v nedeljo.
Nemir: Po uradnem delu smo seveda zaigrali nekaj pesmi na odru, ki so ga pripravili za ansamble, kateri so želeli še kakšno odigrati obiskovalcem.

11. Oboji ste imeli s sabo avtobus navijačev. Kaj so oni pripomogli k temu, da se danes lahko veselite?
Petka: Vedno vsi komentirajo, češ kdo pa drug bo dobil nagrado občinstva, kot oni, ki so imeli s sabo avtobus navijačev. HALO - v občinstvu je bilo mislim,  da preko 1000 ljudi, ki so glasovali, ne samo naših 50!!! So pa naši navijači naredili super vzdušje, vsi so bili prvič na Ptujskem festivalu in bili navdušeni nad njim.
Nemir: Naši veliki podporniki so naši starši, sestre in bratje. Seveda pa imamo tudi veliko oboževalcev, ki se sami organizirajo in se naše zmage veselijo še bolje kot mi.

12. Poslušalci so najboljši kritiki in zdi se, da od nagrajenih ansamblov pričakujejo iz nastopa v nastop več.
Petka: Delamo zase in za poslušalce – oni so naši največji kritiki in hkrati oboževalci, zaradi katerih so naše veselice polne. Nam to ne predstavlja stresa, saj imamo redne tedenske vaje in ves čas stremimo naprej! V prihodnje nas čaka ogromno nastopov, tudi takih zelo medijsko odmevnih, tako da nas bodo lahko vsi, ki nas imajo radi, letos še velikokrat poslušali in videvali.  Prav tako jih bomo zopet povabili na »Petkino nedeljo«, ampak o tem kdaj kasneje.
Nemir: Ja, s tem se strinjamo.  Vsaka nagrada pomeni veselje, a hkrati še večjo odgovornost za nas. Ljudje želijo vedno več in temu se bomo seveda prilagodili.

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

17.02.2018

Uživajte v vikendu!

Več na tej povezavi

17.02.2018

Glasbeniki bodo lahko vikend na snegu preživeli od 9. do 11. marca na Golteh! Veliko snega, zabave in glasbe! Vabljeni :)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Ansambel Smeh je danes zjutraj na Radio 1 takole izvedel priredbo "Galway girl", ki jo v originalu izvaja Ed Sheeran! ;)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Sonce, sneg in petek! Super kombinacija, kajne??

Več na tej povezavi