Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

13. 01. 2014, 19:50
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Na letošnjem festivalu »Slovenska polka in valček« je gledalce najbolj prepričala polka »Skrivnostno dekle« Tapravih falotov in valček »Na lepih prtičkih«, ki ga je izvajal Ansambel Nemir. Vprašanja, ki smo jih zastavili zmagovalcem, so pripeljala do nekaterih zanimivih mnenj o festivalu.

1. Obojim seveda najprej iskrene čestitke ob zmagi. Faloti ste jo čakali menda dolgih 15 let.  Je zato slajša?
Tapravi faloti: Iskrena HVALA za čestitke. Tapravi Faloti smo  to zmago resnično čakali 15 let. Ves čas se nam je izmikala. Ta nagrada je za nas "pika na i" vsem festivalom,  na katerih smo že zmagovali in našemu dolgoletnemu delovanju. Sladka in precej čarobna je za nas in če povem po pravici,  še nekako ne dojemamo, da se je to resnično zgodilo. Zdi se nam, da so to sanje!

2. Nemirovci, pridete, vidite, zmagate. (Smeh). Praktično na katerem koli festivalu se pojavite, pobirate nagrade. Jih še vedno sprejemate z navdušenjem, ali ni več tiste evforije, ki ste jo najbrž doživeli, ko ste prejeli prvič nagrado na kakšnem tekmovanju?
Nemir: Za nas Nemirovce je vsaka nagrada nekaj posebnega. Tako prva nagrada, katero smo dobili na festivalu v Šentjerneju s strani občinstva,  kot tudi sedaj na festivalu "Slovenska polka in valček". Vsake nagrade smo nepopisno veseli. Zavedamo se seveda, da bomo in da delamo vse bolje. To nam je v veliko veselje, ker imamo glasbo radi s srcem.

3. Zakaj prav festival »Slovenska polka in valček« večina muzikantov in ljubiteljev domače glasbe označuje za najprestižnejšega?
Tapravi faloti: Že od nekdaj je ta festival eden izmed medijsko najbolj podprtih. Že zaradi tega, ker ga pripravlja RTV Slovenija in ima naslov »SLOVENSKA« polka in valček.
Nemir: Ne vem natančno tega odgovora, vendar že odkar vemo za ta festival, je nekaj posebnega, nekaj najbolj pomembnega za slovensko narodno-zabavno sceno.

4. Mnenja so deljena. Nekateri so veseli, da se je finalni izbor odvijal v Begunjah, v Gostilni pri Jožovcu, spet druge je zmotil "gostilniški ambient". Kaj menite vi?
Tapravi faloti: Tapravi Faloti smo veseli, da se je festival odvijal ravno pri Jožovcu, kjer je zibelka domače glasbe. Ambient je lep, topel, občuti se domačnost in prav je, da se ta pristnost promovira. Dvorana bi lahko bila sicer večja, vendar nas tudi to ni zmotilo. Mi smo bili z vsem več kot zadovoljni.
Nemir: Nam je bilo v "Gostilni pri Jožovcu" prav fino in prijetno. Zdelo se nam je nekaj posebnega.

5. Kot so zabeležile kamere, je bilo v zakulisju med ansambli zelo sproščeno vzdušje. Ni bilo čutiti nekega rivalstva in napetosti.
Tapravi faloti: Resnično je bilo v zakulisju zelo sproščeno, veliko smeha, nagajivosti. Vsi ansambli smo med seboj prijatelji, vsak se trudi po svojih najboljših močeh in drug drugemu privoščimo samo najboljše. Luštno je bilo od začetka do konca.
Nemir: Vzdušje v "green room-u" je bilo prijateljstva polno in predvsem sproščeno. Mi osebno nismo čutili nekega rivalstva. Bilo je prav prijetno.

6. Kako bi na kratko predstavili svoji zmagovalni viži?
Tapravi faloti: Naša polka "Skrivnostno dekle" je poskočna, v izvedbi malo drugačna (solo kitara) in glede na nagajivo besedilo, je hitro zapomljiva za vse generacije.
Nemir: Naša pesem "Na lepih prtičkih", govori o prtičkih, ki so jih imeli včasih, ponekod jih imajo še danes ob pečeh in na njih križ z Jezuščkom. Pomenijo neko zaščito in ljubezen do družine.

7. Je Tapravim falotom zmago morda prinesel skrivnostni nasmeh pevke Mateje? (Smeh)
Tapravi faloti: (Smeh). Naša Mateja je ves čas zelo nasmejana, v ansamblu pravi sonček in odlična motivatorka. Pa še tapravo dekle je z vsemi dobrimi lastnostmi. Seveda je veliko pripomogla k temu, že z avtorstvom skladbe in vsekakor tudi z nasmehom. Ponosni smo, da jo imamo!

8. Ste Nemirovci morda pred nastopom na kakšen prtiček zapisali želje in pričakovanja na festivalu? (Smeh)
Nemir:
Vedno si na kak prtiček napišemo želje in jih potem s trudom uresničimo.

9. Po festivalu sem malce spremljala dogajanje na družabnih socialnih omrežjih in nekateri glasbeni kolegi so izpostavili problem, da ansambli nemalokrat izvajajo skladbe že uveljavljenih avtorjev, premalo poudarka pa dajejo lastnemu ustvarjanju.
Tapravi faloti: S tem se ravno ne strinjamo. Tudi sami smo se ves čas posluževali drugih odličnih avtorjev. Nekako si nismo upali na festival s svojimi skladbami. Po tolikih letih ustvarjanja in izkušenj, ki smo jih pridobili, pa smo pričeli s svojim ustvarjanjem. Lahko bi rekli, da skladbe, ki jih napišemo,  imajo "dušo in srce" nas samih. Lažje pesem začutimo in jo pokažemo navzven.  Da ansambel sam ustvarja, je vsekakor najbolj pohvalno, ker tako pokaže sebe in svoje izkušnje. Ne vemo pa, če je to kakšna formula za uspeh. Pri nas se je izkazalo, da je. (Smeh)
Nemir: Nemirovci delamo tudi sami skladbice, vendar še vedno iščemo besedila z neko zgodbo, da jo ljudje lahko začutijo. Ni važno kdo je avtor, važno je, da je  lepa zgodba.

10. Letos o zmagovalcih ni odločala strokovna komisija, pač pa le gledalci s telefonskim glasovanjem? Je to prednost ali slabost?

Tapravi faloti: Ne vemo, če obstaja kakšna tehtnica, ki bi povedala, kaj je najbolje. Vsak ima svoja ušesa in skladbe niso vedno vsem všeč. Seveda bi bilo dobrodošlo, da bi poleg dveh zmagovalnih ansamblov dobili še tretjega, ki bi ga nagradila nevtralna in malo zamenjana stroka.
Nemir: Strokovna komisija je vedno zelo dobrodošla, tako kot tudi gledalci in poslušalci. Vendar so poslušalci vedno tisti, ki nam dajejo nov zagon in seveda potrdilo, da delamo dobro, in da jim je naša glasba všeč.

11. Dosegli ste zavidljiv uspeh. Kaj si boste sedaj zato privoščili oziroma, s čim boste nagradili sami sebe?
Tapravi faloti: Mi smo sebe nagradili ravno s to nagrado,  za vso vztrajnost in 15-letno delo. Sedaj pa bomo vse to poskušali čim bolje izkoristiti v medijih, dobili smo še več energije za delo in najbolj bomo nagrajeni, ko si bodo našo polko z veseljem prepevali poslušalci.
Nemir: Nemirovci si bomo sedaj privoščili kratek dopust, potem pa zopet nemirno in z veselimi obrazi na delo.

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

17.02.2018

Uživajte v vikendu!

Več na tej povezavi

17.02.2018

Glasbeniki bodo lahko vikend na snegu preživeli od 9. do 11. marca na Golteh! Veliko snega, zabave in glasbe! Vabljeni :)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Ansambel Smeh je danes zjutraj na Radio 1 takole izvedel priredbo "Galway girl", ki jo v originalu izvaja Ed Sheeran! ;)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Sonce, sneg in petek! Super kombinacija, kajne??

Več na tej povezavi