Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

12. 12. 2017, 13:43
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Kakšen prispevek nastane, ko moči združijo Gorenjci in Dolenjci, bo jasno kmalu, v nadaljnjih vrsticah. Triu Šubic in Azalei smo zastavili nekaj zanimivih vprašanj, povod pa našli v pomembni glasbeni prelomnici, 10. obletnici delovanja obojih. Oboji so pripravili dva zanimiva koncerta, Azalea pa je ob jubileju izdala še novo zgoščenko z naslovom »Greva na pot«.

1. Katerega dogodka v svoji 10-letni zgodovini se najbolj in katerega najmanj radi spominjate?
AZALEA: Točno danes je sedmina koncerta ob deset letnici, ki je še vedno v nas, še vedno se okrog nas govori o tem, še vedno sami ne moremo verjeti, da smo uspeli narediti to, kar smo naredili. Na ta koncert smo zelo ponosni in ga označujemo kot najlepši dogodek Azalee. 
Vsaka menjava člana je za skupino zelo naporna, ker smo vsi znova na začetku. Poleg »uigranosti in pevske usklajenosti« kot radi rečemo, se je potrebno privaditi na osebnost človeka, duh skupine je spet drugačen. Znova prehodiš pot, a najlepše pri tem je, da ti za to ni žal, ker je novi član le še nekaj dobrega, kar se je zgodilo skupini.

TRIO ŠUBIC: V 10. letih igranja se ti res pripeti veliko stvari ,tako pozitivnih kot  tudi tistih malo manj pozitivnih. Ampak, negativne pripetljaje muzikantje hitro damo na stran. Pozitivnih se pa še večkrat radi spominjamo.

2. Kako bi Dolenjci opisali Gorenjce, torej Azalea Šubice in obratno?
AZALEA:
Šubici so trije super fantje, če se ne motimo, sta v njem brata in bratranec. Imajo poseben zven, kar je zaželeno in lepo. Konstantno gradijo na karieri.

TRIO ŠUBIC: Azalea je čudovit ansambel, smo že nekaj krat nastopili skupaj. Tudi naši začetki nekako segajo v isto leto, kar že sama obletnica pove.

3. Na svoji poti se nikoli nismo ozirali na mnenja drugih. Drži,  ne drži? Odgovor utemeljite.
AZALEA: Vsakega človeka mnenja drugih oblikujejo; konec koncev si zato boljši, se bolj trudiš. Pri tem moraš pa sam sodit o tem, ali je kritika konstruktivna oziroma na mestu. Poleg tega je tudi odvisno, kdo kritiko izgovori, ali zelo ceniš to osebo, kako jo pove itd. Vsekakor smo si kot mlajši ansambel želeli več kritik na festivalih, tekmovanjih, a do tega ni prišlo. Je pa največja pozitivna kritika prišla takrat, ko smo najmanj pričakovali in bo za vedno v nas. Nekoč jo izdamo. Ponosni smo nanjo.

TRIO ŠUBIC: Vsako mnenje nekaj šteje in ker smo si ljudje različni, je potrebno vsako mnenje spoštovati.

4. Vedno smo se zgledovali po?
AZALEA:
Po nikomer se nismo želeli zgledovati. Hočemo biti Azalea in nihče drug. Je pa res, da se nekako na nezavedni ravni ves čas zgleduješ po nekom. Favorita nimamo, znamo pa povedati, katera skupina nam je všeč itd.

TRIO ŠUBIC: Po pridnih in poštenih ljudeh.

5. "Hita" v narodno-zabavni glasbi ni mogoče več ustvariti. Drži, ne drži?
AZALEA:
O, seveda ne drži. Hitov je bilo že veliko in še bodo. Je pa res, da je to delo čedalje težje, ker smo v poplavi skladb, ansamblov, medijev zasuti z vseh strani in se pred njimi branimo z ravnodušnostjo. A potem spet ena izstopi iz množice.

TRIO ŠUBIC: Ta pravi pokazatelj tega je definitivno občinstvo. Ali občinstvo določeno pesem sprejme ali ne.  Težko pa je seveda to napovedati vnaprej.

6. Naša najuspešnejša skladba je?
AZALEA:
1. "Slovenska himna" "Na Golici", 2. "Dolenjska himna" "V dolini tihi", 3. "Moderna himna" "Ti, moja rožica."
Če si pa slučajno mislila našo skladbo, bi izpostavili polko »Ta tvoja igra«, z novo izdane zgoščenke.

TRIO ŠUBIC: Fantje vso glasbo in besedila ustvarjamo sami, tako da je do sedaj nastalo že kar nekaj skladb. Najbolj nas pa gotovo zaznamuje valček »Obala želja«.

7. Najbrž pa bi bila še uspešnejša, če bi jo posneli skupaj z?
AZALEA:
Tako kot je, je prav. Mogoče drugače ne bi uspela.

TRIO ŠUBIC: Hmm, težko je reči. Mislim, da tako kot v samem štartu čutiš, je najuspešnejše.  Je že bilo usojeno, da jo posnamemo sami.

8. Najbolj me jezi, kadar v našem ansamblu?
AZALEA: Hahaha … Recimo, da se kdo obira, kot bi polža pojedel, da se kdo dela »Indijanca«, da včasih kdo malo trmari ali tečka … ;) Ampak, to so blage oblike ;)

TRIO ŠUBIC: Mislim, da nihče v našem ansamblu ni hitre jeze. Se zavedamo, da noben ni popoln, haha.

9. Katera je najučinkovitejša metoda osvajanja danes?
AZALEA: Pri Azalei je učinkovitost fantov 100%. Pomembno je biti iskren, pa »mečkat« ne smeš preveč ;)

10. In s čim fant najlaže osvoji  Meto?
AZALEA: Če zna dobro govorit in biti še malo romantičen, je Meta pečena ;)

TRIO ŠUBIC: Glasbenik mislim, da to najuspešnejše izvede z igranjem in petjem, takole pod kakšnim oknom ;)

11. Zakaj ste se ob obletnici odločili za koncert zaprtega tipa?
AZALEA: Mi se včasih pošalimo, da nismo Azalea, temveč Fantje z vseh vetrov. Razdalja od enega do drugega člana je precej velika in za kraj, kjer bi potekal koncert odprtega tipa, se nismo mogli odločiti. Pomembno nam je bilo, da imamo na deset letnici ob sebi ljudi, ki so pomagali pri nastajanju naše zgodbe. Naj bodo to avtorji skladb, starši, igralci videospotov, sponzorji itd. Mogoče ta ideja na prvo žogo pri ljudeh ni bila tako dobro sprejeta, a nas je vodilo srce. 
Ni nam žal, da smo storili tako. Bilo je bolj intimno in zato bolj romantično.

12. Šubici, pri vas je bilo drugače. Katera točka večera vam bo ostala za vedno v spominu?
TRIO ŠUBIC: Na naš koncert smo povabili res tiste glasbene prijatelje, ki nam veliko pomenijo. Bilo jih je res veliko in mislim, da nam bo prav vsaka točka ostala v posebnem spominu.

13. Sta izšli tudi novi zgoščenki?
AZALEA: "Greva na pot" je naša nova zgoščenka, tretja po vrsti. Na njej je 14 skladb in gotovo se bo za vsakogar nekaj našlo.

TRIO ŠUBIC: Tokrat žal ne. Na koncertu je bilo predstavljenih nekaj novosti. Tako da skladbe pridno nastajajo. V prihodnjem letu bo zagotovo nova zgoščenka.

14. Zadnja vprašanja bodo povezana z naslovi vaših skladb. "Ta tvoja igra". Tvoja najljubša igra iz otroštva je?
AZALEA: Naše igre otroštva so bile predvsem aktivne igre. Začenši z »Jurčkom«, »gumitwistom«, »A je kaj trden most«?, "Mama, koliko je ura"?, igre lovljenja, skrivanja ...

TRIO ŠUBIC: Zelo radi smo se igrali skrivalnice, a še raje smo uprizorili kakšen mini koncert. Že tedaj. ;)

15. "Greva na pot"... Katero tujo deželo bi želeli obiskati in kateri lep košček Slovenije je za enkrat ostal še neodkrit z vaše strani?
AZALEA: Ravno  kakšne hude gore se pri nas ne bi nihče lotil, smo pa zato bolj morske duše. Zato kakšni lepi romantični otoki vedno pridejo v poštev. Kar se tiče Slovenije, imamo še dovolj kotičkov, ki jih želimo obiskati. Sami smo mogoče najmanj vešči Prekmurja in Krasa.

TRIO ŠUBIC: Slovenijo smo že prevozili po dolgem in počez. Igrali smo že tudi zunaj naših meja,  v Italiji,  nekaj ponudb  je  tudi za Nemčijo in Kanado. In takoj ko bodo termini dopuščali, se bomo odpravili tudi tja.  Drugače smo pa mislim da vsi trije Šubici "lokal patrioti" in za nas še kako drži rek:"Povsod je lepo, a doma je najlepše."

16. "Obala želja"... Katero veliko željo-glasbeno in zasebno ste si že izpolnili, katera pa je ostala neizpolnjena in jo želite uresničiti v 2018?
AZALEA: Mi smo bili letos res pridni in še dva manjša projekta imamo v mislih, tako da želja za enkrat ni. Najprej se moramo odpočiti in zadihati, po novem letu pa zopet naprej.

TRIO ŠUBIC: Največja želja se mislim da vsem trem uresničuje praktično vsak konec tedna, ko smo lahko med ljudmi in jim igramo ter prepevamo. Željo imamo v prihodnjem letu obiskati še kak festival, drugače pa delati nove skladbe in čim več igrati, ker to res radi počnemo.

17.Česa v prihodnje želite v največji meri drug drugemu, torej Šubici Azalei in obratno?
AZALEA: Mi Šubicem poleg zdravja želimo obilo složnosti, ustvarjalnosti, dobrih skladb in spotov. Če jim bo hudo, naj pomislijo na to, da ima Azalea v skupini pevko. :)

TRIO ŠUBIC: Azalei želimo vse dobro , še veliko glasbenih uspehov, naj vztrajajo še naprej, kot doslej  in kar je najbolj pomembno, naj bodo prijatelji.  


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi