Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

22. 12. 2017, 18:00
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Igorja Podpečana verjetno ne rabimo posebej predstavljati, saj v narodno-zabavni glasbi deluje že več desetletij, njegov ansambel Igor in Zlati zvoki je namreč letos praznoval že 25 let ustvarjanja na slovenski in tuji glasbeni sceni. Ob tej priložnosti smo z Igorjem opravili zanimiv pogovor!

1. Gospod Igor, pozdravljeni! Na narodnozabavnem prizorišču ste tako dejavni, da pravzaprav ne vem, kje začeti. Pravijo, da je najbolje na začetku, zato … Kako se spominjate obdobja, ko ste bili aktivni član legendarnega Ansambla Bratov Avsenik?
Spominjam se vabila k sodelovanju. Bilo je po končani prvi stopnji študija, junija 1989. Na Akademiji za glasbo je do mene prišel Jože Balažic (takratni Avsenikov trobentač) in mi povedal, da me Avseniki vabijo na avdicijo. To pa je bil en fajn šok zame. Seveda sem bil takoj za to. Uspešno sem opravil avdicijo v studiu Helidon in jeseni so že sledile prve turneje v tujini. Teh se je do prenehanja delovanja ansambla, novembra 1990, nabralo kar nekaj, poleg tega pa smo imeli veliko TV nastopov, posneli nekaj plošč – tudi kasneje, ko smo bili studijski ansambel …   
To obdobje je bilo najbolj všečno v moji glasbeni karieri. Vrstili so se koncerti za navdušene množice ljudi (vsak dan v drugem kraju), TV oddaje. Ob tem pa kot mlad fant igrati s takšnimi legendami, imeti možnost družiti se z njimi ... 
Slavko Avsenik je bil izjemen, a vendar zelo preprost človek. Takoj mi je rekel, da se muzikanti med seboj tikamo. Vedno se je potegnil zame v prvih mesecih, tudi če sem bil s strani koga drugega deležen kakšne pripombe.

2. Česa ste se v največji meri naučili od žal že pokojnih bratov Slavka in Vilka?
Naučil sem se točnosti prihajanja na nastope, obnašanja na odru in odnosa do publike. Na vajah smo do potankosti pilili skladbe za nastope in snemanje. Imel sem vpogled v stilno pravilno izvajanje Avsenikove glasbe.

3. Zagotovo vam je kak nasvet koristil kasneje, ko ste ustanovili Ansambel Igor in zlati zvoki, ki velja za sinonim odlične kvintetovske glasbe? Kako bi na kratko povzeli vaše 25-letno več kot uspešno delovanje?
Ansambel je pričel z delovanjem leta 1992. Skupina je do sedaj izdala 21 albumov (kaset, CDjev, DVDjev) v Sloveniji in 10 na nemškem govornem področju (leta 1997 prejeli zlato kaseto, leta 2002 pa platinasto ploščo). Za večje uspehe štejemo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998 za skladbo Zlatolaska, in 3 nastope v sloviti TV oddaji Karla Moika "Musikantenstadl". Gostovali smo v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja ter ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic.
Naša pevka Jelka Hafner je bila proglašena za naj pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002.
Leta 2002 in 2006 smo bili na turneji po ZDA in Kanadi, leta 2002 pa smo prejeli tudi nagrado Slovenski rubinasti slavček.
V aprilu 2007 smo v Atenah igrali na veliki promocijski prireditvi "Slovenski dnevi v Grčiji", na kateri so bili prisotni tudi vsi pomembnejši predstavniki političnega in gospodarskega življenja Slovenije in Grčije.
Septembra 2007 smo v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi. Koncert v živo iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Audio zapis koncerta sem namreč poslal po internetu v Slovenijo, nakar ga je naslednjo noč po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj.
Leta 2013  smo v Kirschenhalle Hitzendorf pri Gradcu prejeli najvišje evropsko glasbeno priznanje Oberkrainer award. To je nagrada, ki jo podeljujejo najboljšim izvajalcem, ki igrajo po vzoru Avsenikov, torej v kvintetovski zasedbi.

4. Ste mentor mladim ansamblom, pod okriljem založbe Zlati zvoki so zrasli številni uspešni glasbeniki in projekti, hkrati pa ste avtor mnogih narodnozabavnih uspešnic. Na katero skladbo vašega ansambla ste najbolj ponosni oz. menite, da je postala največji hit, in katera je tista skladba, ki ste jo ustvarili za drug ansambel in je najbolje uspela?
Mislim, da je med uspešnimi skladbami ansambla treba izbirati med skladbami: Zlatolaska, Labodi na Blejskem jezeru, Kavboj Joe, Naš ata ni copata in Halo, Evropa. Za druge izvajalce pa so med najuspešnejše skladbe štete: Vesele Štajerke - Ljubček moj, Navihanke - Miši se bojim, Irena Vrčkovnik - Moj Šocej ...

5. Upala pa bi si nekako trditi, da ste poleg udejstvovanja pri Bratih Avsenik, najbolj ponosni še na projekt in sodelovanje s Fanti s Praprotna. Sedaj ste tudi aktivni član Fantov. Kako je na začetku prišlo do sodelovanja ter nato do vstopa mednje in kaj vam to pomeni?
Z Lojzetom Slakom sva vseskozi dobro sodelovala. Za kvintet sem priredil skladbe, ki so izšle na dveh albumih. Pri meni je v studiu posnel veliko skladb. Tam so se spletle vezi tudi s Fanti. Po Lojzetovi smrti so Fantje hoteli prenehati z nastopi, vendar so se le odločili napraviti koncert (2012) ob njihovi 50. obletnici dela v Škofji Loki. Tam smo bili Igor in zlati zvoki njihovi gostje, oni pa potem na našem koncertu ob 20. obletnici na Studencu pri Domžalah. Napisal sem še nekaj skladb zanje in za naš ansambel. Skupaj smo posneli album Dekle, zdaj mi povej. Ko jih je po bolezni nenadoma zapustil Tone Štritof, sem jim priskočil na pomoč. In zdaj sem "njihov" fant.

6. Ansambel Bratov Avsenik, Fantje s Praprotna... Sama eminenca! Zanima pa me, v čem se Fantje s Praprotna najbolj  razlikujejo od Slavka in Vilka, denimo v samem dojemanju glasbe in pristopu do nje?
Res sem počaščen, da sem eden redkih ali edini, ki je imel kot aktivni ali studijski glasbenik oz. producent možnost sodelovati na albumih ali na odru z legendami, kot so: Slavko in Vilko Avsenik, Lojze Slak, Boris Kovačič, Franc Flere, Štirje kovači, Alpski kvintet ...
Kar se tiče razlike med Slakovo in Avsenikovo glasbo, je načeloma Slakova glasba v osnovi mehkejša, bolj "zaobljena", melanholična, Avsenikova pa trša in bolj ritmična. Seveda so bile včasih tudi izjeme. Za oba izvajalca pa vem, da so nove skladbe na vajah pilili – inštrumentalno in vokalno – do potankosti in spreminjali oz. prilagajali aranžma tako dolgo, dokler ni bil izpiljen do popolnosti.

7. Ansambel Igor in Zlati zvoki je sodeloval res z domala vsemi glasbeniki, ki na sceni kaj veljajo. Jih lahko naštejete nekaj?
Alfi Nipič, Lucienne Lončina, Fantje s Praprotna, Irena Vrčkovnik, Gregor Avsenik, Tomaž Domicelj, Magnifico, Denis Novato…

8. Igor, menda lahko izdava, da ste pred kratkim praznovali osebni jubilej, abrahama. Šele 50 let, lahko rečeva, pa tako plodovita glasbena pot. Česa si glasbenik vašega kova sploh še lahko želi v glasbenem smislu?
Pravzaprav so se mi izpolnile vse sanje in želje. V glasbi si želim le še uživati, drugih želja nimam.

9. Nemalokrat ste bili med člani festivalskih komisij. In večna dilema. Je na festivalih res "kuhinja"?
Sam sem bil res žirant na mnogih festivalih. Za delo v žiriji na teh festivalih sem prepričan, da je bilo opravljeno korektno. 
Seveda se na festivalih narodnozabavne glasbe, ki jih je kar nekaj, najde kdo od izvajalcev, ki je prepričan, da je najboljši in da se mu godi krivica. Prav tako pa se zna po drugi strani zgoditi, da so okusi žirantov različni in se lahko na primer primeri, da je skupek ocen zelo drugačen, kot bi si človek želel. Na to pa žal nimamo vpliva. Nikoli se o zmagovalcih oz. nagrajencih nismo dogovarjali vnaprej. Sicer pa ne glede na vse velja, da če je nekdo dober, če igra kakovostno glasbo, ima karizmo in spoštovanje do glasbe, bo na sceni uspel tudi brez zmage na festivalu.

10. Osebno se mi zdi, da narašča število ansamblov, njihova kakovost pada, narodnozabavna glasba pa izgublja na avtentičnosti, saj se v njo "meša" preveč drugih žanrov. Kakšen je vaš pogled na to?
Tudi sam sem napravil kakšen "izlet v neznano", vendar bolj kot začimbo na albumu (moje modernejše skladbe pri CIKU, skladba Love me z Lucienne Loncina, skladba Daj skuliraj se – skupina Bum). Tako je tudi moje mnenje: narodnozabavna glasba naj ostane takšna, kot je. Kakšna začimba na vsake toliko časa pa tudi mora biti, da vse skupaj ni preveč monotono. Predvsem pa: za izvedbo si je treba vzeti čas. Mogoče so današnje polke preveč navite (prehitre) in ne "sedijo". To mi ni ravno všeč.   

11. Kakšna mora biti skladba, da jo je vredno predstaviti javnosti?
Predvsem ne nekaj na silo. V današnjem času si marsikateri ansambel, ki je ravno pričel z delovanjem, želi takoj uspeti in si zastavi vizijo v stilu:  "Dajmo nekaj na hitro posneti, da se malo sporomoviramo." To ni prav, skladbe morajo imeti rep in glavo, morajo dozoreti in seveda jo mora izvesti prava oseba oz. skupina. Kar nekaj je namreč skladb, ki so večji uspeh doživele v izvedbi drugih izvajalcev, kot pa tistih, ki so skladbo posneli v originalu.

12. Kateri ansambel po vašem mnenju najuspešneje stopa po poti Avsenika in/ali Slaka?  
Tega ne bi ocenjeval. Bolj cenim to, da ansambel stopa po svoji poti, da ima svojo lastno vizijo. 

13. Je sploh mogoče komu napovedati tako dolgo in uspešno glasbeno kariero, kot so jo imele ali pa jo danes še imajo glasbene legende?
Težko rečem. Danes se svet hitreje vrti, drugačni so tudi odnosi in komunikacija med ljudmi. Žal pa tudi ni časa za druženje in posledično so tudi roki trajanja skupin krajši.

14. Kakšni so vaši zasebni in kakšni glasbeni načrti Ansambla Igor in zlati zvoki ter Fantov s Praprotna za leto 2018?
Zasebni načrti: nadaljevanje začrtane poti z mojim ansamblom. Sam si želim še kaj ustvarjati z dixieland zasedbo. Fantje s Praprotna: nove skladbe, novi album, razveseljevati ljubitelje te zvrsti glasbe širom po Sloveniji.
Predvsem pa vsem skupaj veliko lepega ob ustvarjanju glasbe, ki pride iz srca.

Več o Igorju in njegovemu ustvarjanju najdete na www.igorpodpecan.eu.

Druga slika

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi