Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

05. 01. 2018, 09:41
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Novoletni festival narodno-zabavne glasbe v Dolenjskih Toplicah, zadnji lanskoletni festival, je postregel z novimi nagrajenci. Dobitniki nagrad so postali trije mladi dolenjski ansambli - ansambel Blaža Hutevca, Prava stvar in Lenarti. Z njimi smo se pogovarjali po festivalskem nastopu...

1. Je to vaš prvi festival?
Ansambel Blaža Hutevca:
Ne, udeležili smo se že "Pokaži, kaj znaš" v Dobju pri Planini in festivala Cerkvenjak. Na obeh smo bili zelo uspešni, saj smo prejeli nagrado strokovne komisije v Dobju in 2. mesto v Cerkvenjaku.
Ansambel Prava stvar: Drži, festival v Dolenjskih Toplicah je bil naš prvi in kot pravijo, prvega ne pozabiš nikoli. :)
Lenarti: Ne, udeležili smo se že festivala Guštanj.

2. Zakaj ste se odločili za Dolenjske Toplice?
Ansambel Blaža Hutevca: Festival v Dolenjskih toplicah nam veliko pomeni, saj vsi člani ansambla prihajamo iz bližnje okolice,  tako da nas je lahko prišla pogledat skoraj vsa »žlahta« in prijatelji. Festival smo spremljali kot otroci in sanjarili, da bi tudi mi kdaj stopili na dolenjski oder. Te sanje so se tudi uresničile, na kar smo zelo ponosni.
Ansambel Prava stvar: Glede na to, da smo začeli igrati septembra 2017, so bili praktično skoraj vsi ostali festivali mimo, nismo pa hoteli takoj na začetku delovanja na festival in zato se nam je zdela dobra ideja, da se prvič preizkusimo v Dolenjskih Toplicah. Že v preteklih letih smo ta festival radi spremljali kot poslušalci. Je tudi nam najbližji festival, zato so nas obenem rade volje prišli poslušat vsi domači in prijatelji.
Lenarti: Dolenjske Toplice so nam dokaj blizu. Festival se nam je zdel primeren, da se na njem predstavimo.

3. Ste nagrado že proslavili?
Ansambel Blaža Hutevca: Večinoma že, saj smo po festivalu nazdravili z ostalimi ansambli in domačimi. V prihajajočih dneh pa bomo člani ansambla nagrado proslavili na skupni večerji z boljšimi polovicami.
Ansambel Prava stvar: Po koncu koncerta smo si seveda čestitali z vsemi prejemniki nagrad in ostalimi ansambli, skupaj nazdravili in nekaj viž skupaj zaigrali, super je bilo!
Lenarti: Seveda :). Slavili smo skupaj s sotekmovalci, s katerimi smo spletli nove prijateljske vezi.

4. Kako jo boste unovčili oz. čemu služijo nagrade in kaj lahko prinesejo?
Ansambel Blaža Hutevca: Nagrado bomo unovčili za promocijo ansambla ter večjo prepoznavnost. Po našem mnenju nagrade služijo kot neka priznanja, da smo na pravi poti in da vsa odrekanja, vaje ter skupinsko delo niso bili zaman. Nagrade v ansambel prinesejo nov zagon za nadaljnje delo ter medijsko pozornost.
Ansambel Prava stvar: Nagrade bomo hranili v prostoru, kjer potekajo naše vaje, da nas bodo večkrat spomnile na ta festival in nam dale dodatno motivacijo za nadaljnje delo. Kaj prinesejo? Prinesejo potrdilo občinstva in strokovne komisije, da delamo dobro, to nam pa seveda veliko pomeni.
Lenarti: Festivalske nagrade so nekakšna potrditev glasbenikovega dela. Lahko nam dajo dodaten zagon in nekaj prepoznavnosti. Tudi tekmovalci se skozi festivale soočimo z drugačnim nastopanjem, kjer šteje le tisti trenutek, ko gre zares. 

5. Na kratko predstavite skladbe, s katerimi ste se predstavili na festivalu.
Ansambel Blaža Hutevca: Predstavili smo se z avtorskim valčkom, ki nosi naslov "Sanjam". Besedilo in melodija sta delo našega harmonikarja Blaža Hutevca, pri aranžmaju pa smo sodelovali vsi člani. Skladba je napisana po zgodbi, ki jo doživlja marsikatera ženska in ima nekoliko žalosten motiv. Kot skladbo iz zakladnice pa smo si izbrali Miheličevo »Nevihto v zakonu«, saj nam zelo "leži". :)
Ansambel Prava stvar: Najprej smo zaigrali našo avtorsko skladbo z naslovom "Za vrati, kjer živi jesen", za katero je prelepo besedilo, ki je bilo tudi nagrajeno za najboljše na festivalu, napisala Darinka Kovač, melodijo in aranžma pa sta delo našega harmonikarja Roka. Za melodijo iz zakladnice pa smo izbrali hudomušno Avsenikovo skladbo "Če vinček govori".
Lenarti: Prva skladba je bila naša avtorska "Zaupaj le srcu". Avtorica besedila je Tina Lenart, melodije in aranžmaja pa Luka Lenart. Lenarti smo jo vzeli za svojo in jo radi igramo povsod. Lepo, da je bila že naša prva lastna skladbica nagrajena. :)
Druga skladba je bila iz zakladnice. "Vsak ne more biti muzikant" v originalu izvajajo Stoparji. Avtor besedila je Ivan Sivec, melodije pa Franc Lipičnik.

6. Kako pa bi na zabaven način predstavili ansambel?
Ansambel Blaža Hutevca:
Imamo polno idej, ampak nobene ne moremo ubesediti. :)
Ansambel Prava stvar: V ansamblu imamo dva Blaža, ki sta znana po tem, da Blažu Femcu primanjkuje energije, Krivcu pa bi jo včasih, ko bi radi mir, najraje odvzeli. Imamo tudi velikega romantika, harmonikarja Roka, trmastega Nejca in pozabljivo pevko Aljo.
Lenarti: Skupino Lenarti sestavljamo dva brata in sestra. Lahko bi rekli, da smo najbolj glasna družina daleč naokoli. Tako da, če vam je dolgčas, nas le pokličite! Še vsakega smo spravili v dobro voljo :)

7. Je ansambel lahko uspešen, tudi če se ne udeležuje festivalov?
Ansambel Blaža Hutevca: Seveda, je pa potrebna dobra samopromocija, saj je ansambel mogoče ni deležen s strani medijev. Največ pa seveda prinese odličen nastop v živo. "Dober glas seže v deveto vas!" :)
Ansambel Prava stvar: Seveda je danes ob toliko ansamblih težko priti na sceno in biti opažen in zato so festivali dobra iztočnica, sploh če posežeš po dobrih rezultatih. Menimo pa, da je ansambel lahko uspešen tudi brez festivalov, primer so recimo Okrogli muzikanti, ki se, če se ne motimo, festivalov niso udeleževali, pa jih vsi poznajo kot vrhunske izvajalce s pravo energijo.
Lenarti: Obstaja več poti, ki vodijo do uspeha. Glavno je, da smo glasbeniki nasmejani, da širimo pozitivno energijo in da nas ljudje vzamejo za svoje. Glasbo moraš delati s srcem, pridno vaditi in uspeh ne izostane.

8. Katerih festivalov se boste udeležili v prihodnjem letu oz. kakšni so glasbeni načrti v 2018?
Ansambel Blaža Hutevca: Nekih točnih načrtov glede udeleževanja festivalov trenutno še nimamo, se bomo pa poskušali čim večkrat pokazati na festivalskih odrih. Trenutno imamo pripravljenih že kar nekaj novih skladb, nekaj pa jih je še v nastajanju. Delamo na tem, da bi vse skladbe ustvarjali sami. Skladba "Sanjam" je prva izmed takih. V letu 2018 pa bomo največ vlagali v širjenje repertoarja in zabavanje ljudi na raznih nastopih.
Ansambel Prava stvar: O nadaljnjih festivalih še nismo razmišljali, to bomo videli tekom leta. Zaenkrat bi radi samo še naprej čim več pridno vadili, naredili še kakšno skladbo, posneli kak videospot in čim bolj razveseljevali poslušalce na naših nastopih.
Lenarti: O festivalih v novem letu še nismo razmišljali, saj ima naš najmlajši član le dvanajst let :). Na večini ostalih festivalov je starostna omejitev, zato bomo še malo počakali. Želimo pa si čim bolj spontano ustvarjati glasbo, jo deliti z našimi poslušalci in postati odlični glasbeniki.

Druga slika

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi