Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

30. 12. 2017, 21:59
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji

Poskočni muzikanti si bodo letošnje leto zagotovo zapomnili po turneji, ki so jo v slabem mesecu dni izpeljali po oddaljeni Avstraliji. Fantom smo že v času turneje poslali nekaj vprašanj, takoj po povratku v domovino, pa nam je odgovore, kljub napornemu decembrskemu ritmu, poslal Lovro Sadek!

1. Pozdravljen! Najprej nekaj statistike. Kako dolgo je trajala turneja, katera mesta ste obiskali, koliko koncertov je za vami, kako obiskani so koncerti na drugem koncu sveta, morda kje so vas ljudje najlepše sprejeli, vaši občutki itd.?
Pozdrav tudi na portal Narodnjak.si. Turneja je trajala natanko 23 dni, obiskali pa smo naslednja mesta: Sydney, Gold Coast, Melbourne in Perth. V teh dobrih treh tednih smo imeli 7 koncertov. Obiski so bili manjši kot pri nas v Sloveniji. Tudi povprečna starost je bila kar precej višja. Razlog je v tem, da na koncerte in prireditve v sklopu društev hodi predvsem prva generacija Slovencev, ki so se preselili v Avstralijo v sedemdesetih in osemdesetih. Njihovi otroci in vnuki pa se na žalost pri popisu prebivalstva, ki je v Avstraliji na vsake dve leti, že opredelijo kot Avstralci. To na določen način tudi razumemo. Občutki pa so kljub temu bili fantastični. Zaigrati našo pesem 15.000 kilometrov od doma, predvsem kakšno domovinsko, vzbudi določena čustva tako pri nas kot pri zdomcih. 

2. Katere so prednosti slovenskega občinstva in občinstva na tujem?
Predvsem je kultura tista, ki deli občinstvo. Avstralija ni naše prvo gostovanje. Igrali smo že v Rusiji, Španiji in vseh naših sosednjih državah. V Sloveniji se žura. Tukaj so žurke, na tujem pa je drugače. Tuje občinstvo z zanimanjem prisluhne, zdomci pa obudijo spomine na dni preživete v Sloveniji in zaradi tega po licu priteče tudi kakšna solza. 

3. Če imam prave podatke, ste imeli tudi radijske intervjuje tam?
Informacije so resnične. Na Gold Coastu smo opravili intervju za Radio 4EB. Ta intervju je pripravila Vesna Krklec. V Melbournu pa smo obiskali Radio SBS, tam smo opravili intervju, ki ga je vodil Lenti Lenko. Delčku tega lahko prisluhnete tudi na naši Facebook strani. 

4. Katera vaša lastna skladbica je avstralska največja himna oz. ste jo največkrat zaigrali?
Ni nobene razlike kot pri nas doma. To je bila »Adijo madam«.

5. Katero slovensko narodnozabavno vižo nasploh pa bi lahko proglasili za najbolj priljubljeno med zdomci?
To je skladba, ki bi po našem mnenju enostavno morala biti himna Republike. Avsenikova »Slovenija, od kod lepote tvoje«. 

6. Za vas najlepši dogodek turneje je bil?
Najlepše je bilo igrati za naše zdomce in jim tako pričarati delček domovine daleč od njihovih družin in domov. 

7. Kaj pa kakšna neprijetnost, ki se vam je zgodila?
Morda samo to, da smo imeli nekaj nevšečnosti zaradi izgubljene prtljage v enem izmed notranjih letov v Avstraliji. 

8. Ste kaj pomembnega pozabili doma oz. česa morda niste vzeli s sabo, pa ste kasneje ugotovili, da bi vam prišlo prav?
Pena za britje. :)

9. Je bilo sploh kaj časa za užitek, za izlete, ogled mest, naravnih lepot?
Tudi za izlete in oglede smo našli dovolj časa. Zato smo tudi bili tako dolgo na poti. Edino manjša težava je v tem, da so razdalje med mesti ogromne in ti potovanje znotraj države vzame ogromno časa in energije. 

10. Poskočni muzikanti ogromno časa preživite skupaj. Na takšnih turnejah zagotovo skupaj tudi spite. Zato me zanima, kdo med Poskočnimi najbolj smrči, koga je Avstralija najbolj utrudila in koga najbolj napolnila z energijo?
Res je. Poskočni smo ogromno skupaj in takšne turneje nas še bolj povezujejo. Definitivno je tisti, ki najbolj smrči, naš Martin. Nejc in Martin sta večino turneje bila cimra in na koncu je Nejc večkrat »pojamral«, da ni spal. :) Drugače pa smo vsi iz Avstralije prišli prijetno utrujeni, ampak polni energije za nove zgodbe pri nas v Sloveniji. 

11. Slovenska tradicionalna jed, ki ste jo najbolj pogrešali in tista, ki vas je tamkaj najbolj navdušila?
Najbolj smo pogrešali pravo domačo govejo juho, brez katere ne mine nedeljsko kosilo. Zelo smo pogrešali tudi bučno olje, tega v Avstraliji nismo našli. Kot zanimivost lahko povem, da smo pojedli ogromno govejega mesa. Govedine je v Avstraliji več kot perutnine in je zato tudi cenejša. Pri nas je ravno obratno. Avstralska kuhinja nam je bila nasploh zelo všeč. 

12. Si/ste še posebej pogrešali katero osebo iz Slovenije?
Glede na to, da smo imeli zelo natrpan urnik, ni bilo niti časa za takšna čustva. :) Kljub temu pa smo pogrešali naše družine in naše prijatelje. So nas bili zelo veseli ko smo se vrnili. 

13. Ste tam spoznali koga posebnega, ki bo pomembno vplival na vašo nadaljnjo glasbeno pot?
Mislim, da ne. Slovenska narodnozabavna glasba le nima globalnega potenciala kot na primer rock glasba. Na žalost.

14. Ste kdaj že bili na podobni turneji?
Kot sem že omenil, smo že igrali izven naših meja, tudi v Rusiji in Španiji, vendar tako dolgo in tako daleč Poskočni prej še nikoli nismo bili. 

15. Zakaj se je vendarle vredno vedno znova vrniti v Slovenijo?
Enostavno. Tukaj smo doma, tukaj nas imajo ljudje radi. Živimo v čudoviti deželi. Kljub temu da morda vse ni tako kot bi lahko bilo in bi lahko vsi skupaj živeli še bolje. Komaj takrat, ko gre človek po svetu, vidi, kje je doma in kako lahko lepo živi. 

16. Kateri kontinent oz. deželo bi z glasbo v prihodnje še želeli obiskati?
Zaenkrat še nismo razmišljali. Odvisno od tega, kje si nas bodo ljudje zaželeli. Nikoli ne veš, kaj ti prinese prihodnost. 


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi