Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

17. 10. 2017, 18:00
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji
Boštjan Colarič

Dolenjska je bogatejša za novo ime na narodno-zabavni glasbeni sceni potem, ko se je s prvim septembrom na sceni pojavil ansambel Prava stvar. Petčlanska zasedba, ki jo sestavljajo mladi glasbeniki, ki imajo za seboj že precej izkušenj, je zagotovo svež veter na Dolenjskem. Dežela cvička namreč v zadnjih letih na narodno-zabavno glasbeno sceno ni prispevala veliko ansamblov...

1. Gre sicer za nov ansambel na slovenski sceni, sestavljate pa ga člani s kar nekaj glasbenimi izkušnjami. Kje smo vas videvali v preteklosti, kako in zakaj ste se odločili za skupno pot?
Res je, kar trije člani imajo že dolgoletne izkušnje igranja pri različnih ansamblih. Rok Zupančič je igral pri ansamblu Frančič, Nejc Bukovec pri ansamblu Pogled, Blaž Krivec pa je bil član ansambla Rubin, ki je lansko leto prenehal z delovanjem. 
Prvo idejo o skupnem sodelovanju sta dobila harmonikar Rok Zupančič in kitarist Blaž Krivec ter nato po naključju srečala basista Blaža Femca. Tako smo se začeli srečevati in priložnostno smo zaigrali kakšno ''za dušo'', med tem pa ustvarili idejo o ustanovitvi ansambla. K sodelovanju smo povabili Nejca Bukovca, s katerim smo prijateljevali tudi že dolgo pred tem, nato pa odkrili še skriti talent, pevko Aljo Moravec, in zasedba je bila popolna.

2. Kako pa ste si nadeli ime? Se mi zdi, da ga je pri tej količini ansamblov že kar težko najti, kaj šele, da je izvirno?
Smo ansambel, ki je najverjetneje najdlje časa razmišljal o imenu.   Kot ste povedali v vprašanju, je res, da je ansamblov ogromno in težko najdeš izvirno ime. Imeli smo kar nekaj predlogov, nato pa smo si nadeli ime, ki se nam je zdelo zanimivo, malo drugačno in prava stvar – Ansambel Prava stvar.

3. Pred kratkim ste izdali prvo lastno skladbo. Kaj lahko poveste o njej?
Hoteli smo, da bi pesem govorila o druženju, prijateljstvu, glasbi in zraven še o nas, da se bolje predstavimo. Tako je idejo za besedilo dobil naš basist Blaž, melodija in aranžma pa sta delo Nejca Bukovca. Ljudje so skladbo lepo sprejeli, kar nam največ pomeni, sedaj pa je treba pridno ustvarjati naprej.

4. Nedolgo nazaj ste imeli tudi prvi javni nastop na »Straški jeseni«. Je bil prava stvar? Kakšni so bili občutki na odru?
Prvi nastop nam je uspel! Publika je bila zadovoljna, energija je bila res prava. Občutek, ko stojiš in igraš na takem odru ob polnem plesišču, je res super in upamo, da kmalu pride priložnost, da spet skupaj zaigramo in zaplešemo!

5. Da je skladba tista »prava stvar«, ki požene kri po žilah ali pa razneži poslušalca, mora biti ...?
Poslušalca gotovo dvigne prava energija v ritmu in če ljudje v izvedbi začutijo tudi kemijo ansambla, je potem to res to. Seveda je zelo pomembno, da ljudje že v začetnih taktih skladbe ugotovijo za kateri ansambel gre, tako da je v skladbah vedno dobro imeti nekaj svojega, nekaj prepoznavnega.

6. Česa je v narodno-zabavni glasbi preveč in česa v tej zvrsti ne bo nikoli dovolj?
Težko vprašanje, a če smo iskreni, se nam zdi, da je zadnje čase vse preveč »kuhinje« in nekako umetno ustvarjene scene, čedalje manj pa iskrenega izvajanja skladb na način, kot so ga izvajali nekoč. Tudi če je bilo kdaj kaj »fauš«, se ljudje ob to niso preveč spotikali, saj jim je bilo bolj pomembno to, da se je čutila duša ansambla in da so se imeli na veselicah lepo, sedaj pa vidimo vse več publike, ki pride na nastope le ocenjevati. No, upamo, da dobimo vsaj dobro oceno.

7. Kdo v ansamblu je najbolj glasen, kdo najbolj odgovoren, kdo najbolj len, ko gre za vaje in ker ste Dolenjci, kdo ima najboljšega? Cviček mislim … (Smeh).
Najbrž da najbolj ''ropota'' Blaž Krivec, najbolj odgovoren je Rok, v lenobi pa verjetno zmaguje Blaž Femc. Kar se pa tiče cvička, smo se odločili, da uredništvo Narodnjaka povabimo v naše zidanice in jim prepustimo to odločitev!

8. Vaši največji vzorniki so?
Gotovo ne gre brez Franca Miheliča, Slavka in Vilka in seveda našega rojaka, Lojzeta Slaka, ter  njihovih ansamblov. Je pa težko našteti tudi vsa ostala velika imena narodno-zabavne scene, katerih glasba nam je všeč in jo z veseljem izvajamo. 

9. Poznavalci in ljubitelji domače glasbe pravijo, da je ansambel Prava stvar po dolgem času nek »svež veter« med trio zasedbami s pravo energijo, svojstvenim zvenom in z visoko stopnjo kakovosti. K čemu stremite vi sami, kakšni so vaši kratkoročni in dolgoročni cilji?
Te besede že na začetku nastopanja, nam zelo veliko pomenijo in sporočajo, da smo na pravi poti. V ansambel smo se povezali res veliki prijatelji z istimi pogledi na glasbo, tako je vse lažje. Publiki smo se predstavili, zdaj pa je treba samo še naprej pridno vaditi. Namen se imamo predstaviti na kakšnem izmed festivalov in drugih dogodkih, da nas spozna čim več ljudi.
Dolgoročni cilji pa so najbrž enaki kot pri večini glasbenikih – imeti kar se da veliko nastopov, prepoznavnost v Sloveniji pa tudi v tujini. A zdaj smo še mladi, potrebno je pridno delati in se v dobri luči predstavljati publiki


Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

17.02.2018

Uživajte v vikendu!

Več na tej povezavi

17.02.2018

Glasbeniki bodo lahko vikend na snegu preživeli od 9. do 11. marca na Golteh! Veliko snega, zabave in glasbe! Vabljeni :)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Ansambel Smeh je danes zjutraj na Radio 1 takole izvedel priredbo "Galway girl", ki jo v originalu izvaja Ed Sheeran! ;)

Več na tej povezavi

16.02.2018

Sonce, sneg in petek! Super kombinacija, kajne??

Več na tej povezavi