Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

23. 09. 2017, 23:45
Intervjuji
Anja Smogavec
Komentarji
Miha Dolenc

Najbolj uspešna ansambla na letošnjem 26. festivalu Vurberk sta bila Vižarji in Tik-Tak. Obema smo ob koncu poletja in sezone veselic, postavili nekaj vprašanj. Nanje sta odgovarjala vižar Domen Jevšenak in tiktakovec Boštjan

1. Glede na to da ste Vižarji pred kratkim menjali zasedbo, jo lahko na kratko predstavite?
VIŽARJI: Vižarji smo petčlanska zasedba. Nazadnje, torej letos, sta se nam pridružila vokalista. Naša pevka je Duška Ogrizek, pevec pa Franci Ribič. Instrumentalisti in hkrati tudi pevci smo kitarist – Aleš Thaler, basist – Simon Lesnik in harmonikar Domen Jevšenak.

2. Predstavite, prosim, tudi tekmovalni skladbi, ki sta vam prinesli Zlatega zmaja. 
VIŽARJI: »Prešmentana deklina« je polka, ki govori o fantu, ki si izbira dekle – družico, ko pa jo dobi in skupaj »poližeta najslajši med«, fant prične pogrešati in opevati svoje minule fantovske dni. Avtor besedila je Metod Mališnik, avtorja glasbe sta Metod Mališnik in Domen Jevšenak, za aranžma pa je prav tako poskrbel Domen Jevšenak.
»V srcu jočem« je valček, ki ga govori dekle, ki je izgubilo fanta, motorista. V opozorilo in poduk voznikom – motoristom, da je vredno biti previden in premišljen pri vožnji, saj nas ob domačem ognjišču čakajo najbližji, ki nas imajo radi. Za ta valček smo pred kratkim posneli tudi videospot. Avtor besedila je Metod Mališnik, avtorja glasbe sta Metod Mališnik in Domen Jevšenak, za aranžma pa je prav tako poskrbel Domen Jevšenak.

3. Kdaj vidva v srcu največkrat jočeta?
VIŽARJI: Pravzaprav je to vprašanje bolj osebno! Lahko pa zagotovo rečem, da v srcu jočemo, kadar doživimo krivico ali kakšno večjo izgubo, o čemer govori tudi naš valček. 
TIK-TAK: Srce joče večkrat, predvsem takrat, ko je nemočno, ko nekaj delaš dejansko s srcem, pa drugi tega ne opazijo … No, ampak srce se potolaži in ustvarja naprej, zase in za tiste, ki jim je mar …

4. Kakšna je prešmentana štajerska deklina? 
VIŽARJI: Igriva, vedra, živahna, nagajiva, včasih malo trmasta … Sicer pa ljubka, ponosna in poštena.

5. Pa primorska?
TIK-TAK: Glede na to da ima vseh pet članov Primorke, ne moremo govoriti o prešmentani Primorki, vsaj dokler nas pustijo na vse nastope ...

6. Ne za Vižarje in ne za Tik-tak letošnja nagrada na Vurberku ni prva festivalska v glasbeni karieri. So nagrade res najlepše plačilo za vse odrekanje in delo ali je njihov pomen predvsem v večji prepoznavnosti ansambla, večjem številu igranj in podobnem?
VIŽARJI: Lahko rečem, da nam Vižarjem nagrade pomenijo predvsem potrditev, da je bilo naše minulo (Vižarji delujemo že enajst let) delo dobro, predvsem pa nagrade jemljemo kot veliko obvezo in odgovornost za  prihodnost. 
TIK-TAK: Nagrade so neke vrste plačilo za vse preteklo delo, so pa tudi velika vzpodbuda za nadaljnje delo. Kljub temu da smo se iz zadnjega festivala vrnili s kar tremi nagradami, pa nam je še vedno pomembno, da smo sodelovali, da smo s svojim nastopom čim bolj zadovoljni, da se seveda z dobro izvedbo predstaviš publiki in tako mogoče tudi koga prepričaš, da te povabi na veselico, zabavo. Sicer pa danes festivalski uspehi bogatijo zavest ansambla, da je ansambel na pravi poti, tisti bolj samozavestni pa so v medijih mogoče bolj prisotni zaradi lastne angažiranosti, zaradi česar imajo lahko več nastopov, kljub temu da se festivalov ne udeležujejo … Je pa festival dober predvsem zato, da se lahko tudi ansambli med seboj spoznavamo, ker se sicer na nastopih (z izjemo kakih koncertov) ne videvamo prav veliko …

7. V čem je prednost, če ansambel glasbo ustvarja sam in v čem je glavna prednost, če vižo ustvari uveljavljen avtor? Zagovornika česa sta vidva in ali je res, da če ti skladbo ustvari uveljavljen avtor, imaš večje možnosti za zmago na festivalu. 
VIŽARJI:
Vižarji že od vsega začetka viže ustvarjamo sami. Menim, da smo na ta način postali prepoznavni po svojstvenem zvenu. V omenjenem smislu je to prednost, kar se pa tiče festivalskih nastopov, je pot do uspehov daljša, saj se morajo poslušalci/gledalci, kakor tudi ocenjevalci, svojevrstvenega zvena najprej navaditi. Vižarji smo zagovorniki prvega, saj menimo, da je ob izvajanju lastnih viž in osebnih zgodb doživljanje le-teh večje.
TIK-TAK: V ansamblu Tik-Tak imamo največ viž, ki so jih ustvarili drugi avtorji, ustvarjamo pa tudi lastne, saj sta Jernej in Jan za enkrat že nekaj ustvarila. Jernejeva polka je Ljubezen je pesem srca, ki krasi naš prvi CD, Janova stvaritev pa bo luč sveta šele ugledala …
Prednosti in slabosti so po mojem mnenju v vsakem primeru, če smo avtorji sami ali pa če so le ti uveljavljeni avtorji. Pomembno je, da vižo začutiš in ne glede na to, kdo jo je ustvaril, imajo vsi enake možnosti za zmago na festivalih.

8. Tiktakovci ste na Vurberku 2017 blesteli in osvojili domala vse nagrade, ki se jih osvojiti da. Na katero ste najbolj ponosni?
TIK-TAK:
No, osvojili smo vse nagrade strokovne komisije, torej plaketo Lojzeta Slaka za izvedbo, plaketo Jožeta Šifrarja za najboljšo večglasno izvedbo ter bronastega zmaja kot seštevek ocen vseh komisij in občinstva.
Najbolj ponosni smo zagotovo na plaketo Jožeta Šifrarja, ker smo si to plaketo po tihem želeli že od samega začetka našega delovanja. Je bila pa tudi plaketa Lojzeta Slaka izjemno presenečenje, tako da smo ponosni na obe omenjeni nagradi. Bronasti zmaj pa je že drugi v naši lasti. :)

9. Boštjan, predstavite tekmovalni skladbi.
TIK-TAK: Valček Melodije srca nam vedno, ko ga izvajamo, pričara spomin na praznike, ki smo jih preživljali v krogu družine, v velikem pričakovanju, medtem ko je polka Kako si kaj namenjena prijateljem, ki se radi pritožujejo, češ da jim gre vse narobe. Pa ni tako, če poslušamo svoje srce, je v našem življenju vedno vse, kot mora biti. :)

10. Katera je vajina najljubša melodija srca? 
VIŽARJI:
Naša melodija srca je naš valček »V srcu jočem«
TIK-TAK: Najljubša melodija srca, je vsaka melodija, ki seže do srca, potem nam melodije zvenijo kot nekoč …

11. Ste s kom od tekmujočih ansamblov tekom festivala stkali takšno prijateljstvo, ki bi kmalu lahko obrodilo kakšen nov glasbeni duet?
VIŽARJI: V glavnem se z nastopajočimi na festivalu poznamo že od prej, z nekaterimi smo v preteklosti tudi že sodelovali, če že ne kot Vižarji pa kot posameznik. Lahko trdim, da smo z večino nastopajočimi prijatelji.
TIK-TAK: Z ansambli smo stkali prijateljske vezi na tem festivalu, z nekaterimi se poznamo še od prej, ravno z Vižarji pa smo se prvič srečali in spoznali v Podnanosu, na predizboru. Sicer tako na hitro nismo prišli na idejo o kakem sodelovanju oziroma duetu dveh sestavov, si pa želimo in verjamemo, da se bomo lahko kaj kmalu zopet srečali in se malce pozabavali in seveda podružili.

12. Se boste na vurberški festival še vrnili?
VIŽARJI:
O tem se še nismo pogovarjali.
TIK-TAK: Za festivale se odločamo zelo spontano, to je odvisno od skladb, ki jih imamo pripravljene v določenem času, če bomo imeli dve dobri skladbi, za katere bomo verjeli, da se z njimi lahko odlično predstavimo publiki na Vurberškem gradu, potem se bomo zagotovo še vrnili.

13. Največji izziv, ki čaka vaš ansambel v prihodnjih mesecih je...?
VIŽARJI:
Nastopi in igranja na prireditvah doma in v tujini, snemanje jesenskih televizijskih oddaj ter priprave na prihodnje leto – vadba in snemanje novih viž in videospotov.
TIK-TAK: Izzivi, ali kot bi jim mi rekli raje pričakovanja, so za tole jesen kar velika, novembra bo namreč že 10 let, odkar smo se prvič sestali v takrat štiričlanski zasedbi ansambla Tik-Tak, za to priložnost pa imamo v mislih tudi koncert za praznovanje naše obletnice, pa izid naše druge zgoščenke, ki bo luč sveta ugledala v začetku prihodnjega leta, skratka vesela jesen bo!

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi