Opozorilo

Z obiskom spletne strani se strinjate z uporabo "piškotkov", ki so nujni za uporabo osnovnih storitev spletne strani.

Meni

Search

Sveže

omisli.si
Videoprodukcija Narodnjak

18. 11. 2012, 17:55
Reportaže
Anja Smogavec
Komentarji

Pet, tedaj še rosno mladih fantov, je stopilo skupaj v želji, da bi ljudi razveseljevali z glasbo. Poimenovali so se Ansambel Spev. Kar težko je verjeti, da je od njihovih prvih korakov minilo že 10 let. Najbrž ga ni festivala narodno-zabavne glasbe, s katerega fantje niso prinesli nagrade. Mnogo je uspešnih ansamblov, izjemno redki pa so najbrž tisti, za katere bi legendarni, danes žal že pokojni  Lojze Slak dejal:»Fantje, spominjate me na moj ansambel v mladih letih.« Prav takšnega komplimenta so bili deležni »Spevovci«.

Svojo 10-letko so obeležili z velikim jubilejnim koncertom, in sicer v petek, 16. 11. 2012, v velenjski Rdeči dvorani. Rdeča nit koncerta so bile Slakove viže, pa ne brez razloga. Svoj zadnji projekt so naslovili "Po Slakovi poti", na njem pa so zbrane Slakove najlepše skladbe, ki so jih Edo, Marko, Boštjan, Erikin Kristijan posneli na novo, na svoj način. Za omenjeni projekt so prav na petkovem koncertu prejeli tudi srebrno ploščo.

Sicer pa je bilo na odru zelo živahno. Spet smo slišali nekaj zanimivih duetov. S slavljenci so tako prepevali in igrali: Modrijani, Gadi, VRT, Tanja Žagar, Dejan Vunjak, Domen Kumer, Tine Lesjak... Nismo pa slišali le Slakovih viž, temveč še številne druge, nekatere od njih povsem sveže. Prireditev je povezoval Franci Solčavski, ki je poskrbel za obilico humorja, celotno dogajanje pa je dodatno popestril Slavko Podboj, ki je povedal nekaj zanimivih anekdot iz življenja Lojzeta Slaka.

Manjkalo ni niti posebnih poslastic večera. Zdaj že ponarodela "Ne reci nikdar" je zazvenela v izvedbi Speva in Jožeta Skubica, legendarni citrar Miha Dolžan in Joži Kališnik sta zaigrala "Venček narodnih", gospod Miha pa se je Ansamblu Spev s citrami pridružil v čudovitem valčku "Ne prižigaj luči." Prav gotovo je zelo navdušila tudi Klapa Maslina, ki je poskrbela za nekaj dalmatinskega melosa, s "Spevovci" izvedla tisto lepo "Pel bi zate" in čisto za konec še "V dolini tihi."

Razprodan koncert nekaj tednov prej, do zadnjega kotička polna dvorana že več kot uro pred pričetkom, gromki aplavzi, vzkliki, vriski, večtisočglava množica nemalokrat na nogah, vse to samo potrjuje, kako priljubljeni so fantje iz Ansambla Spev med ljubitelji domače glasbe.

Želimo jim, da bi kar se da uspešno vstopili v novo desetletje, če bodo vztrajno sledili Slakovi poti, pa jih kot kaže čaka skoraj 5 takšnih desetletij in še nešteto razlogov za slavje.

Foto: Vid Aužner
Video: Boris Kovačič

Druga slika

Sorodni članki

Komentarji

Komentar lahko oddajo le prijavljeni uporabniki. Prijavite se z vnosom svojega uporabniškega imena in gesla v obrazec na vrhu strani. V kolikor podatkov za prijavo še nimate, izpolnite brezplačno registracijo.


Dogodki

/Narodnjak.si

23.01.2018

Lep večer!

Več na tej povezavi

23.01.2018

Nova polka, ki jo je posnel Ansambel Pok nosi naslov "Mi smo spod Pohorja doma". Zanjo je nastal tudi videospot, oglejte si ga na www.narodnjak.si!

Več na tej povezavi

23.01.2018

8. junij 2018 bo organiziran festival Kamrica, ki bo izpeljan na različnih lokacijah širom Slovenije. Del te zgodbe, ki ohranja slovensko pesem in kulturno dediščino, lahko postanete tudi vi...

Več na tej povezavi

22.01.2018

Ponedeljke nam lepšajo in predvsem krajšajo domače viže...

Več na tej povezavi